Ефективни ли са?

Последна редакция на 18/10/2024 от Ирена Петрова

Краткият отговор е „да“ – с тази забележка, че пречиствателят на въздуха вероятно няма да премахне или неутрализира всички утежняващи частици във вашия дом. Това се дължи на факта, че много частици могат да останат върху меки повърхности, като мебели, спално бельо и килими, както и върху твърди повърхности, като стените.

Пречиствателят на въздуха може да действа като допълнение към филтър, за да помогне да се отървете от алергени, мухъл, дим. Алергените са вещества, които могат да създадат неблагоприятни имунни реакции под формата на алергии или астма. Цветен прашец, пърхот от домашни любимци и прахови акари са сред най-често срещаните алергени във въздуха. Пречиствателят може да работи заедно с високоефективен HEPA филтър, който улавя алергени във въздуха.

Подобно на алергените, частиците мухъл в помещенията могат да станат особено опасни за хора с астма и други белодробни заболявания. Пречиствателите помагат до известна степен, но филтрирането е много по-ефективно за премахване на мухъла. Пречиствател на въздух с HEPA филтър би работил най-добре, заедно с намаляване на нивата на влажност във вашия дом. Оборудваните с филтри пречистватели на въздух могат също така да премахват дима във въздуха, включително дима от пожари в природата и тютюневия дим. Все пак пречиствателите не могат да се отърват напълно от миризмата на дим и въпреки употребата им все още може да има петна от дим по стените и таваните.

Да не забравяме токсини от почистващи продукти, продукти за лична хигиена и др. Когато тези частици живеят във въздуха, те могат да станат вредни за тялото ви. Пречиствателите на въздуха също могат да улавят токсините на закрито, но не и да ги премахнат напълно.

Свързано:

Пречистватели за въздух - ефективни ли са?