Какво дърво да изберем?

Последна редакция на 27/04/2024 от Радина
Източник | Видяно 834 пъти

Материалът, който ще се използва, зависи от целта на неговото приложение, размерите на помещението и стила, към който сте се насочили.

  • Паркетът е най-добре направен от дъб, тъй като се характеризира с твърдост и дълъг експлоатационен живот. Ако избирате по цветова схема, тогава е по-добре да се насочите към тъмни нюанси, които са близки до черния – в този смисъл черният оцветен дъб е много предпочитан. Мебелите от това дърво винаги ще изглеждат интересно, стилно и шик.
  • Бор – това е материал с добра гъвкавост и издръжливост, а поради златистата текстура има интересен външен вид. Отличава се с приятен аромат, който не може да бъде убит нито от времето, нито след каквито и да е обработки. Този материал се характеризира с ниска цена и е най-подходящ в производството на врати или междуетажни стълби.
  • Бук - по време на термична обработка, тази дървесина става мека и еластична – податлива е към деформации. Този вид се използва все по-активно, огънатите виенски мебели са направени именно от него. Предимството му е високо ниво на здравина и устойчивост при шлайфане.
  • Орехът е друг популярен вид дърво, който печели много внимание, заради широката си цветова гама. Декорациите от орех винаги са оригинални и интересни, те могат да имат или червен, или шоколадов цвят, което позволява да използвате материала в различни стилове. Единственият недостатък на ореха е, че предвид биологичните му свойства дървото започва да потъмнява след известно време.

Ако къщата или апартаментът са направени в стил барок или рококо, тогава е добре да обърнете внимание на липата, чиято сърцевина е жълта. Най-доброто решение би било използването на бреза. Обичайната за нашия регион няма да е толкова подходяща, колкото специалната карелска бреза с мраморна текстура. Подобен материал може да допълни интериора както на обикновена къща, така и на огромен мезонет.

Свързано:

Идеи за спалня Мечтаната дървена къща - няколко интересни идеи