Видове вани

Последна редакция на 28/03/2024 от Мария Неделчева
Източник | Видяно 2 972 пъти

Най-често ваните те биват чугунени, стоманени и акрилни.

  • Чугунените вани са класическият избор. Основното им предимство е дълготрайността. Важно е емайлът да е качествен, тогава може да издържи и десетилетия. Имайте предвид задължително и сериозния минус - чугунените вани са много тежки, затова трябва специално транспортиране. Няма много избор на размери и форми, но запазва топлината на водата.
  • Стоманени вани - те са бюджетен вариант, освен това са и доста по-леки от чугунените. С покритие от емайл, те идват и в доста различни форми и могат да включват добавки - подложки за ръце, глава и красиви извивки. Дебелината на стоманата е минусът на тези вани, тъй като постоянната тежест на водата и човешкото тяло могат с времето да предизвикат деформация, а емайлът се напуква. Оптималната дебелина е 3 милиметра. Средният живота на стоманените вани е 15 години.
  • Акрилните вани са най-модерната опция. Заради спецификите на материала, дебелината трябва да е минимум 6 милиметра. Най-големият плюс е, че тези вани идват в най-разнообразни форми, размери и цветове. Функции като хидромасаж и други възможности също са приложими при този вариант. Лека и издържа средно около 10 години.

Виж още: 4 стъпки за постигане на перфектна баня

Свързано:

Идеи за баня Каква вана да изберете, за да не съжалявате