Декор, наслада за сетивата

Последна редакция на 20/04/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 1 326 пъти

Подобно на прочутите японски градини, баните в азиатски стил трябва да бъдат изградени в унисон с природата. Използването на зеленина като бамбукови или мъхести саксийни растения е ключов елемент в дизайна. С него ще създадате усещането, че природата може да съществува във рамките на дома ви. Затова се уверете, че бамбукът има подходяща и красива облицовка. Линиите му не бива да затрупват стаята и да напрягат сетивата, а напротив.

  • Осветлението е друг съществен елемент. За да се създаде пространство, в което умът ви да се отпусне, трябва да се избягват резки светлини и масивни осветителни тела. Поддържането на интериорните линии прости и акцентните елементи минималистични ще допринесе за Дзен усещането, към което се стремите.
  • Цветовите схеми в банята в азиатски стил също трябва да бъдат по-неутрални или земни цветове. Изчистените линии, съчетани със светли тонове или естествени нюанси, ще създадат атмосфера на Дзен, където можете да изпитате мир и спокойствие. Ярките цветове са твърде разсейващи в този тип среда и отнемат възможността да намерите истинско спокойствие.
  • Не забравяйте да внесете бамбук във вашия декор. Независимо дали става въпрос за бамбукови подове, облицовки или растения. Това е един от най-възобновяемите ресурси в света, което означава, че вашата баня не само ще е Дзен, но ще работи и рамо до рамо с природата.

Свързано:

Идеи за баня Баня в азиатски стил: как да създадете свой собствен екзотичен оазис?