И простите решения са ефективни

Последна редакция на 26/04/2024 от Кристина Кацарска
Източник | Видяно 587 пъти

За да се справите с жегата, бихте могли да се възползвате от природата, макар и тя по свой начин да е отговорна за високите градуси. Най-добрият начин е да се възползвате от по-прохладните часове на денонощието. Факт е, че през лятото дори нощите са изключително топли. Но със сигурност са за предпочитане пред обедните часове например. Затова оставете прозорците си отворени, докато спите. По този начин ще охладите дома си. Може и да не отваряте всички прозорци, а само някои срещуположни, така че да се получи течение, което да не преминава през леглото ви. А сутрин бързо ги затворете, за да задържите прохладата вътре.

Друг дар от природата са цветята. По време на фотосинтезата те отделят вода във въздуха и по този начин го охлаждат. А ако живеете в къща и засадите дърво под прозореца си, ще си осигурите приказна сянка. Бихте могли да заложите и на заместител, ако сте алергични или имате други притеснения спрямо свежите растения. Изпробвайте съвременния вариант - овлажнител на въздух. Препоръчителен е за помещения до 40 кв. м., което ще осигури до 12 часа непрекъснато овлажняване на сравнително голямо помещение у дома.

Свързано:

Съвети как да запазите прохладата в дома си по всяко време

На изображението виждате перваз на прозорец, върху който са наредени няколко саксии с вечнозелени цветя. Грижата за тях не е никак трудна. Необходимо е само да ги поливате редовно, понякога да им слагате тор, а когато израстат саксията си, да ги поставяте в нова. Отглеждането на цветя е изключително приятна и релаксираща дейност. А и всички грижи се отплащат, когато настъпят летните горещини. Растенията съществуват като поглъщат топлина и светлина от слънцето и ги превръщат в енергия за съществуването и размножаването си. В резултат на това и отделят вода. А именно тази вода е това, което разхлажда въздуха ни. С колкото повече стайни растения разполагате, толкова по-хладно ще бъде. Въпреки това поставянето на цветя в спалните помещения не е препоръчително, затова не се изкушавайте. Или пое не прекалявайте количествено. По-добре спете на отворени прозорци. Но не забравяйте да си сложите одеяло под ръка, защото понякога през нощта температурите падат неочаквано рязко.