Колко ще ни струва поставяне на ламинат у дома?

Последна редакция на 26/04/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 1 947 пъти

Един от факторите, които безспорно имат значение при закупуването на ламинат, е неговата цена. Тук трябва да отбележим, че на пазара ще откриете цени за квадратен метър или за пакет, като вторият вариант за поставяне на ламинат ще ви излезе малко по-евтино.

  • Пакетите обикновено съдържат дъски за покриване на около 2 кв.м. или брой между 5 и 10 дъски. Цените се различават съществено при различните производители, като могат да намалеят с по 20-50 ст. за квадратен метър спрямо закупуването на материала извън пакета.
  • Цената за кв.м ламинат е пряко повлияна, както от материала за основата, така и от класа на продукта, като варира между: 9 – 48 лева за кв.м.
  • Вариантите, които на външен вид са по-близки до естествено дърво и имат по-висок клас износоустойчивост съответно са и по-скъпи.
  • Цената за поставяне на ламинат варира в зависимост от типа помещение и това дали ламинатът ще бъде прикрепен с помощта на лепило, като обикновено са между 2 и 6.50 лв/кв.м. В този смисъл поставянето на ламинат в помещения с неправилна форма, като коридора например, е най-скъпо (между 5 и 6.50 лв/кв.м).
  • Цената за поставяне на ламинат често се оскъпява и при твърде малки помещения (например 10 кв.м), като може да достигне около 5 лв за квадратен метър.
  • Важно е да уточним също, че някои производители предлагат безплатен монтаж или намаляване на цената на ламината с до 10% за квадратен метър при закупуване на подложка, первази и лайсни. Друга често срещана практика е намаляване цената на ламината за поръчка над определена квадратура.

Свързано:

Поставяне на ламинaт – цени

Скандинавската красота в интериорния дизайн винаги привлича вниманието и впечатлява. Семплите мебели, снежно белите цветове и изящният вид на дома са в основата на този стил в обзавеждането. Всичко това е на лице и в тази малка, спретната и уютна дневна. Липсата на много мебели създава допълнително свободно пространство, и кара помещението да изглежда по-приветливо и просторно. Скинавският бял цвят е в основата на тази всекидневна - обзавеждането, рамките на прозорците и вратата, дори и в нюансите на подовата настилка. Меката мебел е представена от удобен диван с правоъгълна форма и класически дизайн. Меката му тапицерия е забележителна характеристика, а топлите нюанси н малките детайли върху него внасят настроение в атмосферата. Холните масички са две, а липсата на остри ръбове е видима. От лявата страна на дивана виждаме още една маса, чиято повърхност е заета от невероятно свежи и красиви цветя, внасящи свежест в помещението. Дизайнът й е красив акцент в обзавеждането - изцяло изработена от дърво, квадратна и висока, а малките й колелца служат за улесненото й придвижване. Цветята са част от интериора и зад дивана - виждаме още едно саксийно цвете, радващо се на изобилието от естествена светлина и слънчеви лъчи. Прозорците заемат голяма част от стената, а дървеният скрин отдясно се съчетава отлично с масичката на колелца. Черно-белите нюанси на подовата настилка са завършващият елемент от интериорния дизайн на тази красива и уютна дневна, "радваща се" на изящния скандинавски стил.