Лозарска ножица вземи, тренирай бицепс и гърди!

Последна редакция на 07/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 788 пъти

Самото заглавие на лозарската ножица подсказва какво е предназначението ѝ в градината. Ако все пак имате неясноти по въпроса кога и как се подрязват лозите, винаги можете да потърсите помощ от опитни градинари. След като научите от тях кои филизи на лозата са за подрязване, можете да преминете към своята тренировка за гърди и бицепс. За последната ще ви помогне и брадвата, докато цепите дърва. Ако пък искате да наблегнете още малко на бицепсите, на помощ идват овощарските ножици.

Правилна стойка и движение: За пореден път ще ви напомним да изправите гърба, това е валидно при повечето упражнения. Раменете са надолу, далеч от ушите. Коремът отново е стегнат, продължаваме с изометричната работа и по него. Държите лозарските ножици здраво, но без да се пренапрягате в ръцете. Когато започнете рязането, вдишвате при разтваряне на ножиците, и издишвате при затваряне. По отношение на брадвата, вдишването е при движение нагоре, а надолу издишвате.

Свързано:

Градинарските инструменти като спортни уреди: заместете фитнес залата с тренировка в градината

Човешкото тяло е хармонична работеща система и точно като такава следва да бъде разглеждано, както когато говорим за лечението му, така и при трениране на мускулите му. Реално най-добри резултати се получават, когато едновременно се работи с няколко свързани мускулни групи. Такива могат да са гърди и трицепс, както е при лицевите опори, гръб и бицепс, ханш и бедра. Коремните мускули, като централно разположени в тялото ни, вземат участие в тренировка и за горна, и за долна част на тялото. Възможно е трениране и на гърди и бицепс едновременно. Подходящо упражнение за целта са ката наречените "флайс". При тях сме легнали по гръб на пода, хванали сме по една гиричка в ръка, примерно по 2 кг. всяка. Изходното положение е със събрано ръце и гири пред гърдите. Вдишваме и разтваряме ръцете настрани, издишваме и събираме ръцете пред гърдите. Подобен ефект бихме имали при работа с лозарски ножици в градината. И в двата случая ще натоварим равномерно мускулите на гърдите и бицепсите. Именно връзката между работата с градинарски ножици и мускулите на гърдите и бицепсите ни вдъхнови да съберем двете снимки в представения тук колаж. Отляво имаме градинарска ножица със светлосини дръжки, а отдясно млада дама със светлосин екип прави упражнения за гърди и бицепс.