Стъпка 3: Наемане на майстор

Последна редакция на 05/05/2024 от Габриела Санчес

Спечелен от един от кандидатствалите професионалисти, г-н Чолаков решава да натисне зеленото бутонче, на което пише НАЕМИ МАЙСТОР и с това да се спре окончателно на него – майстор Стефан Папаризов, който е ръководител на бригада, боядисване и декорация, специалист във ВиК услугите от Пловдив. До две седмици ремонтните дейности са приключили и идва време за последната стъпка от страна на нашия клиент... 

Стъпка 4: Оставяне на оценка

Очарован от професионализма и личното отношение на майстор Папаризов, г-н Чолаков оставя една от най-подробните и впечатляващи обратни връзки! Сами се убедете:

„Стефан е изключително коректен и трудолюбив майстор. Повикахме го вкъщи относно един ремонт с банята ВиК. Имахме течове и не знаехме къде точно е течът. И четирите стени бяха подгизнали вече с литри вода вътре. Стефан дойде с бригада и се захвана с ремонта. Ммного бързо успя да открие къде е проблемът и да го отстрани. Всеки ден идваха и работеха момчетата много съвестно. Изскочиха и няколко други дребни неща, с които той услужливо ни помогна. Даваше ни постоянно обяснения кое как трябва да стане и препоръки относно други ремонти, които ни предстоят. Цената, която ни даде за ремонта, беше доста добра и според нас коректна в сравнение с други оферти, които получихме и ни искаха двойно. С удоволствие бих го препоръчал и на други хора, защото ние останахме доволни от неговата работа без забележка.”

Резултат

В този случай не разполагаме със снимки от конкретно извършената услуга, тъй като плочките в банята вече са поставени, но сърдечно благодарим на г-н Чолаков за подробната информация, както и искаме да поздравим майстор Стефан Папаризов за професионализма му и да му пожелаем още безброй заявки и усмихнати клиенти!

Свързано:

Успешно отстраняване на сериозен теч в банята