10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце

Публикувано на 24/05/2015 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 14/07/2016 | Видяно 4 398 пъти

Започваме обиколката с едно малко парченце от внушителната двуетажна библиотека в имението Билтмор, Северна Каролина, построено от Джордж Вандербилт към края на 19 век. Увлечението на собственика към класическата литература, архитектурата, изкуството и градинарството е отразено в близо 10 хиляди тома, издадени на осем езика.

Вижте още: 15 истински съкровища, мечта за дома на всеки, влюбен в книгите


10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце

Всеки, изкушен от книгите, познава неповторимата тръпка от прекрачването на прага на изпълнена с изкушаващи заглавия книжарница или библиотека. Привличането към наредените като мъниста букви по белите страници е толкова неустоимо, че е почти невъзможно да се напусне обектът с празни ръце. В следващите редове каним всички вас, запленени от магията на четенето, да се отправите на незабравимо пътешествие сред 10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце. А ако искате да принесете духа на някое от тези места във вашия дом, обърнете се към специалисти.

Замъкът Хърст в Бевърли Хилс, част от който е и скромната библиотека, която виждате на снимката, е построен по желание на медийния магнат Уилям Рандолф Хърст. Любопитното за него е, че там е снимана част от вечната класика “Кръстникът”.


Библиотеката на абатството Адмонт, Австрия

Тази изящна зала с книги, на абатство Адмонт в Австрия, е проектирана от архитекта Джоузеф Хюбер през 1776 г. Висока е 70 м., широка 14 м., а височината ѝ достига респектиращите 13 м. Приютява цели 70 хиляди заглавия и е най-голямата манастирска библиотека в света.


Националната библиотека на Франция

Дом за Националната библиотека на Франция е романтичната столица Париж. Можете така да се изгубите сред богатството от книги, че съвсем да забравите да се снимате на върха на Айфеловата кула.

Вижте още: Невероятен апартамент в Париж, събран в 8 кв.м.


Библиотека в Къщата на скалата, Уисконсин

Всяка скала си струва да бъде превзета, ако наградата е да се приседне на стъпалата в уютна къща, с вълнуваща книга в ръка. Ако отскочите до Уисконсин, САЩ, това може да бъде част от вашата история.


Библиотеката в манастира Свети Гал, Швейцария

Ръкописи с изключителна стойност са част от богатството на една от най-старовремските библиотеки в света, намираща се в манастира Свети Гал, Швейцария. Сред тях могат да се видят и пергаменти с едни от първите, разпознати като такива, архитектурни планове.


Книжарница в Шотландия

Тази чаровна книжарница можете да посетите, ако имате път към Шотландия. Предлагат се издания, втора употреба. Надяваме се само, че камината се използва единствено за отопление, не и за да получат книгите съдба като тази в “451 по Фаренхайт” на Бредбъри.


Националната библиотека в Чехия

Чехия, която е дала на света любимия на мнозина писател Милан Кундера, впечатлява и с прекрасната си национална библиотека. Създадена е в Прага, през 1 777 г. и колекцията ѝ съдържа над 6 милиона заглавия, сред които повече от 20 хиляди ръкописа.


Библиотека в Рио де Жанейро, Бразилия

В тази прелестна библиотека в Рио де Жанейро можете да търсите своето литературно съкровище сред повече от 350 хиляди тома. Когато го откриете, ви остава тежката задача да се отпуснете с него на плажа.

Вижте още: Стилен интериор на апартамент в Бразилия


Библиотеката Жуанина Коимбра, Португалия

Библиотеката Жуанина Коимбра съществува от 18-и век. Книжният ѝ фонд се състои предимно от учебна литература. Има над 250 хиляди заглавия в областта на географията, медицината, историята, теологията и философията.

Започнахте ли вече да стягате багажа за едно пътешествие из библиотеките по света? Ако междувременно тази в дома ви има нужда от преобразяване, винаги можете да изпратите безплатна заявка към специалистите, регистрирани в MaistorPlus. Сравнете офертите, изберете удобен за вас метод за връзка сизпълнителите и наемете този, който отговаря на вашите изисквания.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта