Как да изберете подходящи цветове за вашия дом

Публикувано на 20/03/2015 от Мария Колева | Последна редакция на 28/07/2016 | Видяно 10 007 пъти

Ще боядисваме жилището си! Какъв цвят да изберем за всекидневната? А за спалнята? Трябва ли да се съобразяваме с мебелите, завесите, количеството светлина? Кой ще е най-подходящият тон? Тези въпроси си задават много от нас, когато решават да обновят дома си. А те не са много лесни, дори за специалистите. Обикновено се изпробват различни варианти и се прави визуално сравнение. С това се занимават не само професионалните дизайнери, но и виртуозите по цветовите съчетания-художниците живописци. Е, не всеки може да сътвори шедьовър. Но със съветите, които ще ви дадем, ще постигнете едно приятно за окото пространство за живеене. А ако смятате, че няма да се справите сами, доверете се на професионалисти в боядисването, без да се колебаете!


Не бързайте да нанасяте боята

Добре е още преди да купите боята, да сте наясно какъв ефект желаете да постигнете в помещението. Искате по-тъмен, плътен и наситен нюанс или нещо по-светло, леко и нежно?

Източник

Вашият избор донякъде зависи и от количеството светлина в стаята. Ако тя е мрачна, с малко проникващи слънчеви лъчи, много хора решават да я боядисат в бяло, но това не винаги води до желания резултат. Има по-свежи и озаряващи багри. Съветът ни е да постъпите като художника. Нанесете върху съвсем малка част от стената цвета в избрания негов нюанс. Отдръпнете се на две крачки и вижте как стои. Интересно е, че една и съща боя може да ви се стори различна на мострата в магазина, на кутията и на стената. Освен това обикновено цветовете изглеждат по-тъмни в помещението, отколкото на показания образец. Затова е добре да се направят няколко проби на малки участъци, за да знаете предварително какво ще се получи.


Какво усещане носят различните цветове?

Усилено се трудим в едно забързано и стресиращо ежедневие. Желаем, връщайки се у дома, да можем да си починем и да релаксираме в една приятна за нас обстановка. Затова цветовете са изключително важни. Изберете този, който подхожда най-много на вашата натура.

Ето какви усещания носят различните багри:

  • Синьото ви кара да се отпуснете. Все едно гледате бездънното небе или пред вас е безбрежното море;
  • Кремавото е нежен цвят, който предизвиква чувства на обич, загриженост и всеотдайност;
  • Сивото е студен нюанс, но си подхожда с всичко. То носи усещане за строга официалност и делова среда;
  • Жълтото е слънчев и топъл цвят. Свързва се с летен блян, нов шанс, щастливи мигове;
  • Зеленото е нюансът на природата и зараждащият се нов живот. То успокоява изморените очи и релаксира съзнанието;
  • Розовото е символ на любовта и безгрижието. А с това ни напомня за жизнерадостната младост;
  • Бежовото е неутрално. То носи увереност и усещане за сигурност;
  • Лилавото се свързва с пролетта и красотата на цветята, но и с чувството за власт и контрол;
  • Червеното е цветът на огъня, страстта и силните емоции. Много е подходящо като акцент в интериора;
  • Оранжевото е свежо и сочно. Топъл цвят, който носи радост и екзотика в дома.

Виж още: 6 начина да освежите дома си с минимален бюджет


Светлината винаги има значение

За да не се окажете все пак изненадани от резултата, трябва да се съобразите с фактора светлина. Учудващо е, колко различно може да изглежда цветът на стаята при естествена и при изкуствена такава. Много багри се показват в различни нюанси, дори и в течение на деня. Разликата може да дойде от количеството светлина и от ъгъла, под който тя пада.

Виж още: Как да разположите мебелите в хола


Изберете подходящ отразяващ ефект

Не на последно място е необходимо да помислите за предпочитания отразяващ ефект. За тавана специалистите препоръчват матов оттенък. Според предпочитанията ви стените могат също да са такива или пък да са сатенени или лъскави. Последното се постига със специална лакова боя и е доста ефектно за по-артистичен интериор. При нейното използване стената трябва да е безупречно гладка, защото в противен случай и най-малката грапавина става видима.

Източник

Вдъхновихте ли се да освежите дома си с нови цветове? Обърнете са към опитни професионалисти в боядисването! Можете да разгледате различни оферти и коментари от предишни клиенти. Заявете вашия интериорен проект още сега!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
ЛЕКС БИЛД
Цялостен ремонт, Варна
26 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
80 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта