Седалка на градинска пейка

Публикувано на 16/09/2014 от Адриана | Последна редакция на 02/09/2016 | Видяно 3 721 пъти

Обратно към материали и инструменти

След като си осигурите необходимите инструменти за изработката на пейката, през първия ден си подгответе, премерете и изрежете материалите. След това можете да започнете с изграждането на конструкция и сглобяване на седящата част.

Стъпка 1: Конструкция на пейката

Конструкцията на пейката ще представлява шестоъгълник с равни страни, между които ще се намира дървото. Премерете диаметъра на стъблото в областта, където искате да бъде седалката на пейката или на височина около 40 - 45 см от земята. Към широчината добавете още около 15 см при зряло дърво и два пъти повече - около 30 см - при по-младо дръвче, за да има пространство стъблото му да расте. Разделете полученото число на 6, за да пресметнете каква трябва да бъде дължината на кофражните дъски от вътрешната страна на пейката. Отрежете краищата им под ъгъл от 30 градуса и ги доближете, така че издължените им части да се срещат навън. Прикрепете ги една за друга с помощта на скоби или прави планки. Изрежете още 6 дъски с този размер.


Стъпка 2: Определете големината на седалката

За формирането на седалката ще ви бъдат необходими 4 дълги дървени летви. Поставете ги успоредни една на друга, а между тях оставете разстояние от около 6 мм. Вземете две от кофражните дъски, които сте изрязали при правенето на конструкцията. Поставете ги под ъгъл, като се стараете да запазите широчината на вътрешната страна в основата на конструкцията, която вече сте направили. Отбележете с молив, маркер или химикал големината на всяка от шестте седалки и мястото, където летвите трябва да бъдат отрязани.


Стъпка 3: Отрязване на летвите и сглобяване на седалката

За улеснение е препоръчително да използвате електрически трион при рязането на летвите, от които ще направите седалка. Използвайки размера, който взехте в предишната стъпка, отрежете по 4 летви за всяка от страните на шестоъгълника. Обърнете внимание, че краищата на дъските не трябва да са равни, а под ъгъл от 30 градуса.

След като отрязахте летвите, дойде ред да ги сглобите. Подредете ги в желаната форма върху гладка повърхност с разстояние от 6 мм помежду им. Започвайки от най-вътрешната част на седалката, коригирайте и нагласете фугите, така че дъските да си паснат една с друга.

Продължи към основа на пейката

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
11 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта