Седалка на градинска пейка

Последна редакция на 04/05/2024 от Адриана

Обратно към материали и инструменти

След като си осигурите необходимите инструменти за изработката на пейката, през първия ден си подгответе, премерете и изрежете материалите. След това можете да започнете с изграждането на конструкция и сглобяване на седящата част.

Стъпка 1: Конструкция на пейката

Конструкцията на пейката ще представлява шестоъгълник с равни страни, между които ще се намира дървото. Премерете диаметъра на стъблото в областта, където искате да бъде седалката на пейката или на височина около 40 - 45 см от земята. Към широчината добавете още около 15 см при зряло дърво и два пъти повече - около 30 см - при по-младо дръвче, за да има пространство стъблото му да расте. Разделете полученото число на 6, за да пресметнете каква трябва да бъде дължината на кофражните дъски от вътрешната страна на пейката. Отрежете краищата им под ъгъл от 30 градуса и ги доближете, така че издължените им части да се срещат навън. Прикрепете ги една за друга с помощта на скоби или прави планки. Изрежете още 6 дъски с този размер.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Седалка на градинска пейка

Когато нещо се създава в името на това да се сплоти семейството, инвестираните време, средства и труд винаги си заслужават. Проектът, който представяме на вашето внимание в поредица от няколко публикации, изисква повече съобразителност и прецизност. В рамките на няколко дни обаче, благодарение на него ще можете да се радвате на собствена градинска пейка, направена около дърво. Тук, освен сръчност, инструменти и материали, ще са ви необходими и добри математически познания. Насочваме сега погледа си към колажа от две снимки, показан тук. На двата кадъра виждаме майстор, който отговорно се е заел със задачата да сглоби пейката. Както може да се види отдясно, формата, предвидена за нея, е шестоъгълник. Съответно и седалката и ще бъде съставена от шест сегмента, които са с еднакъв размер. Дъските, от които ще бъде изработена седалката, са от добре обработени и полирани дъски в леко тъмен кафяв нюанс. На снимката отляво забелязваме как мъжът в сини дънки и светло синя блуза прави замерване на сегмент от седалката с помощта на две светли дървени летви. Те са поставени на такова разстояние, че да се прецени колко е една шеста от цялата конструкция. След това още пет такива участъка ще бъдат направени, за да може всички заедно да оформят частта от пейката, върху която ще се сяда. Тази част от работата изисква висока концентрация и прецизност, за да бъде финалният продукт наистина сполучлив.