ЗА или ПРОТИВ отоплението на дърва

Публикувано на 06/12/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 3 189 пъти

През студените зимни месеци много домакинства в България отопляват домовете си на дърва. Ето защо не е чудно, че информацията в публичното пространство от последните седмици, че Европейският съюз ще ни забрани този вид отопление чрез нова директива, повдигна редица коментари. Предвидената мярка намери своите ревностни защитници, но и огромен брой противници. Впоследствие от екоминстерството опровергаха новината, че въпросната директива влиза в сила от догодина, и дори уточниха, че текстът, който е приет, ще започне да действа като изискване от началото на 2022 г. Той се отнася до критериите, на които трябва да отговарят отоплителните уреди, произведени след тази дата, основно по отношение на отделяните вредни емисии в атмосферата. За произведените "печки" преди 2022 г. няма конкретни ограничения.

Така или иначе темата става актуална с настъпването на всяка зима у нас и е сред широко обсъжданите и във форума "Направи сам". Немалко от регистрираните там потребители се отопляват на дърва и са категорични, че ще продължат да го правят и занапред. В многобройните теми, в които се разисква въпросът, има обаче и мнения против отоплението на дърва. Ако и вие имате позиция или искате да споделите опита си за това по какъв начин е най-добре да стопляме жилищата си през зимата, включете се в дискусията и се аргументирайте. При нужда от специалист за изграждането на отоплителна система у дома - потърсете най-подходящия професионалист в MaistorPlus.


Защо според законодателите в Европа дървата не са най-удачният вариант за отопление?

Ако попитате човек, който отоплява дома си на дърва, отговорът, който ще получите ще бъде: "Защото действат лобистки интереси в полза на производителите на екопелети". Дори да е така, не може да се отрече, че дървата и въглищата отделят при горене гъст и задушлив дим. Често срещана гледка в селата и малките градове у нас през зимата е образувалата се гъста димна мъгла, която пречи на нормалното дишане. В по-големите градове процентът на отопляващите се на дърва е по-малък, но дори в София има квартали, където въздухът е силно замърсен.

Съществуват редица видове горивни пелети, които са много по-щадящи към природата, но и разходът при използването им е значително по-висок.

Вижте още: 9 практични съвета за всички, които се топлят на дърва


От гледна точка на стандартния потребител

Да се топлиш на дърва има и други недостатъци. Материалът гори доста бързо и поддържането на огъня в камината или печката изисква редовно зареждане. По-често се налага и почистването на пепелта и саждите, а съхранението и цепенето на дървата изисква съответно пространство и време и усилия.

"Цялата хамалогия по това дървата от улицата да влязат в печката вече ми омръзна. Нацепил съм стотици кубика дърва и гледам нещо по-лесно, та макар и по-скъпо", коментира в "Направи сам" един от потребителите. Освен него има и други, които се замислят как да си спестят излишната разправия покрай подготовката за зимния сезон и да се справят по-лесно с поддържането на комфортни температури у дома, пък макар и на по-висока цена.


Цената е различна според източника на дървения материал

В същото време разходите за дърва за зимата могат много да варират. Да, в зависимост от вида дървесина, но също и според това от къде са закупени дървата. Ако се закупят от продавачи на незаконно отсечени дървета, разходите са по-ниски. Оттук се появява още един допълнителен аргумент против отоплението на дърва - заради топлещите се по този начин, горите в България бавно и постепенно биват убивани, а никой не прави нищо по въпроса.


Решение ли е обаче да се забранят дървата?

Очевидно не, смятат защитниците на отоплението на дърва. Много по-логично е властите да си вършат работата и да осъществяват необходимия контрол над отсичането на дърветата, вместо да разрешават проблема, прехвърляйки отговорността на потребителите.

Естествено е, че ако има предлагане на по-изгодни цени, хората ще предпочетат този вид източник, защото на фона на стандарта на живот у нас мислите за екологията остават малко по-назад сред жизнените ни приоритети.

"Лично аз съм за спешно въвеждане на адекватно санкции за незаконната сеч - Крумови закони да се въведат. А въглища да се изгарят само в промишлени инсталации и ТЕЦ-ове с филтри на комините, далеч от населени места, че вечер не може да се диша в някои махали, села, градчета", пише друг потребител на форума "Направи сам".


А екологичните горива?

За който може да си ги позволи, това е чудесен вариант. Но ако се въведе такова изискване, едва ли ще се уеднаквят минималните европейски заплати с нашите... А болшинството хора с ниски доходи се топлят с дърва, защото е най-евтино с тях и предполагам е необходима социална компенсация... Иначе ще работим само за едното отопление на екологични горива...", подчертава от своя страна друг потребител.

Вижте още: Шапки за комин - защо е необходимо поставянето им


Не само разходът е важен

Оказва се, че не. Поддръжниците на отоплението на дърва коментират още, че запалената камина, пълна с цепеници, създава несравним уют и усещане за романтична атмосфера. Твърди се, че топлината, отделяна при горенето на дървата, е най-меката и приятна спрямо всички останали методи за затопляне, а храната, приготвена на този вид гориво, е най-вкусната. В крайна сметка всеки сам избира как да топли дома си - в зависимост от убежденията си и от финансовите възможности, с които разполага. Засега никой не ни ограничава да захранваме печките у дома с какъвто горивен материал поискаме.

При всички положения обаче дискусията по тази тема ще продължи, защото тя става все по-актуална. За последните 20 години, изненадващо или не, делът на домакинствата у нас, използващи дърва за отопление, се е увеличил. Със сигурност романтиката, създавана от играта на пламъците зад стъклото на камината, не е решаващ фактор за тази тенденция. Според статистиката българите потребяват най-малко енергия за отопление на домовете си, въпреки че отделят най-голям дял от доходите си за целта. Тоест не само че заплащането ни е ниско, но то не ни и стига, за да се топлим, както останалите в Европа.

Ако имате какво да добавите по тази тема и да дадете и своята лична позиция за или против отоплението на дърва, не се колебайте да го направите във форума "Направи сам". Също там можете да задавате и всякакви въпроси, свързани с ремонтите у дома и поддръжката на жилището, като ви гарантираме, че ще получите практични отговори, съвети и подкрепа от създадената там общност. А при нужда от професионален изпълнител на вашия проект за домашно отопление - потърсете го в MaistorPlus, при нас са регистрирани многобройни изпълнители, за които можете да прочетете детайлна информация.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта