Спалня по правилата на Фън Шуй – мисия възможна!

Публикувано на 30/11/2021 от | Последна редакция на 04/04/2022 | Видяно 6 431 пъти

Спалнята е едно от любимите ни кътчета в дома. Тя е онова уютно местенце, в което можем блажено да се отдадем на почивка, романтика и спокойствие. И тъй като повечето от нас сме склонни да прекарваме повече от осем часа на ден в това свещено пространство, е добре в него да създадем безупречна естетика, която да ни носи позитивни усещания и да предразполага да починем максимално пълноценно. Идеален начин да сътворим перфектната естетика е посредством древния китайски принцип Фън Шуй. Според правилата на Фън Шуй, извършването на няколко малки промени в спалнята може драстично да подобри менталното и физическото ни здраве, взаимоотношенията ни с околните, материалния ни просперитет и дори значително да подпомогне качеството на съня ни. Как да създадете спалня по правилата на Фън Шуй? Показваме в следващите редове!


Кои цветове да използваме и кои да избягваме?

Според Фън Шуй определени цветове подпомагат спокойствието и уютната атмосфера в спалното помещение и насърчават спокойния, качествен сън. Общо правило е в спалнята да присъстват цветови нюанси, които лесно бихме могли да открием и в природата. Такива са кремавото, кафявото, прасковеното и техните различни тонове.

Важно е обаче да не прекалявате с прасковения цвят, тъй като в прекалената му употреба в интериора на стаята може да я „задуши“. Вместо основен, можете да използвате нюанса като акцент върху възглавници, завеси, килими или пък под формата на малки декоративни елементи. И макар че акцентните стени и тапети в прасковено могат да бъдат наистина изкушаващи, те трябва да бъдат сведени до минимум.


Правилната подредба на мебелите е ключова

Друг начин бързо да постигнете хармонична и приветлива атмосфера в спалнята е като промените нейното оформление и подредбата на мебелите, намиращи се в нея. 

Най-важната мебел, на която трябва да обърнете внимание, е леглото. Именно затова е добре то да е в така наречената „командна позиция“. Какво ще рече това? Това означава да поставите леглото си така, че да можете да виждате входната врата, когато лежите в него. Смята се, че поставянето му на същата стена, на която се намира и вратата, може да създаде усещане за несигурност и може да повлияе неблагоприятно върху качеството на съня ви. 

Говорейки за легла, според Фън Шуй е задължително те да бъдат с табла. Според древното китайско изкуство, таблата осигурява усещане за повече сигурност и подкрепа. 

  • Когато избирате табла, заложете на такава, която има меки ръбове. Тежките чугунени табли или тези, които имат решетки, имат точно онази "режеща" енергия, която е добре да се избягва в пространството, предназначено за почивка. 

  • Вместо това изберете такива, които са изработени от текстил. Те осигуряват меко, приветливо усещане за спокойствие. 

  • Платформените легла също са страхотни, но се уверете, че платформата няма остри ъгли.


От всичко по две

Във Фън Шуй се смята, че повтарящите се по две елементи насърчават присъствието на любяща, романтична и хармонична енергия. Затова е добре спалнята да бъде обзаведена именно според това правило. Обособете стаята си за двама души, дори и в момента тя да се обитава от един човек. Какво ще рече това? Добре е в помещението да присъстват:


Разчистете пространството под леглото

Погледнете добре какво сте прибрали под леглото си. Предметите, скрити под леглото влияят негативно на цялостното емоционално и физическо състояние. Те също така предразполагат създаването на подсъзнателни блокажи в живота ни.
Ако е възможно, препоръчително е да нямате място за съхранение под леглото. Тогава чи (енергията на жизнената сила) може да тече свободно навсякъде и да подобри съня ви. 
Ако пък се налага да използвате пространството под леглото за съхранение, придържайте се към меки предмети, свързани със съня, като спално бельо, одеала и възглавници.


Без техника в спалнята

Вероятно всички знаем, че наличието на устройства в спалнята може да наруши съня ни. Ако имате проблеми с това да си осигурите пълноценна и качествена нощна почивка, се опитайте да държите всички електронни устройства извън спалнята. Слушането на музика и четенето на книги са два начина да се забавлявате преди сън, без да имате нужда от телефон или друга електроника.


Мястото на домашния фитнес не е в спалнята

Тренировъчното оборудване носи много ян енергия, което означава, че е източник на активна, животворна енергия. Въпреки че тя може да благоприятства атмосферата в други части на дома, не е много полезно тя да присъства в спалнята. Препоръчително е спалнята да е повече в ин енергията, за да помогне да починем и да спим спокойно. В заключение на казаното до сега можем да кажем, че е най-добре да държите тренировъчното оборудване в друга част на дома.


Мястото на домашния офис също не е в спалнята

Подобно на оборудването за домашни тренировки, спалнята не е най-доброто място и за домашен офис. Наличието на бюро и работни материали точно до леглото може да затрудни създаването на уют и спокойствие вечер успокояването вечер и може да понижи нивата на концентрация през работния ден. 

Ако нямате място другаде в дома си, за да обособите специален офис, направете всичко възможно да „разделите“ двете пространства. Това може да се случи с помощта на завеса или лавица за книги. 


Огледалата не са най-добрия ни приятел

Въпреки че наличието им е много полезно, е добре да преосмислите количеството и размера на огледалата, които ще поставите в спалнята. Огледалата представляват водния елемент, който добавя енергия и движение към вашата спалня - и вероятно може да наруши съня ви в процеса.

Много експерти по Фън Щуй вярват, че не трябва да имате възможността да виждате себе си или част от тялото си в огледалото, докато лежите в леглото. Собственото отражение е дразнещо за подсъзнанието ви, подмамвайки мозъка да повярва, че има друг човек в стаята. Това постоянно усещане за всеобхватност може да се разпространи и в други области от живота ви, оставяйки ви уязвими и податливи на външни фактори, които пречат на живота ви, било на работа, или в личните ви взаимоотношения.

Дали ще обзаведете спалнята си по правилата на Фън Шуй зависи изцяло от вас и усещанията ви. Независимо какво решите, обзавеждането и изборът на качествени мебели са важни фактори за дълголетието на спалнята. Затова е да се спрете на такива, които ще ви служат в продължение на много години. Чудесни мебелни решения за вашата спалня можете да откриете в магазините на Мебели Виденов, където ще се насладите на огромно разнообразие от красиви и качествени елементи, които ще паснат идеално в интериора ви. Повече за актуалните им промоции научете тук.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
Бисер Иванов
Цялостен ремонт, София
35 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта