Размисли и страсти за камината

Публикувано на 24/10/2016 от Розалинa Думанова | Последна редакция на 24/10/2016 | Видяно 24 584 пъти

Гориво

  • Дърва

Дървата са най-евтиното гориво. Може да ги закупите нарязани с различна дължина, но не е изключено да се наложи допълнително да ги нацепите с брадва или специална машина. Суровите дърва не са подходящи за огрев, защото имат висока влажност (50–65%) и отделят близо двойно по-малко топлина от добре изсъхналите дърва. Добре е влажността на дървата да бъде по-ниска от 15–20%, което се постига за около две години съхранение под навес на проветриво място.

  • Пелети

Отоплението с дърва може да е най-икономично, но уредите на пелети са едни от най-практичните и екологични решения. При еднакво тегло, енергийното съдържание на пелетите е 2 пъти по-високо от това на дървата, а складирането им е лесно, тъй като не са обемисти и не заемат много място. Освен това, те са екологично чисто гориво, тъй като се добиват от възобновяеми източници - произвеждат се от чисти стърготини, компресирани при високо налягане без добавяне на лепила или други вещества. Голямо преимущество на пелетите е отделянето на много малко сажди. Пепелта им пък е богата на калий и фосфор и може да се използва като ценен материал за торене.

 

Чанта за дърва –68х25/44см
Цена: 17,65лв                 

                             Чанта за дърва – 36х84см.                                   Цена: 3,50лв

 

Обем и КПД

Необходимо е да изчислите приблизителния обем на помещението, което ще отоплявате. За добре изолирано жилище може да предвидите 40W на кубичен метър. Коефициентът на полезно действие (КПД) също е ключов критерий при избора на отоплителен уред. По-високият КПД означава по-малко изразходвано гориво за отопление и по-малка нужда от поддръжка на комина и димоотводната система. Например, при 80% КПД, 80% от консумираната енергия се отделя под формата на топлина.

 

Камина по ваш вкус

Камините с водна риза имат няколко основни предимства, които ги превръщат в много добро решение за отопление на цялото жилище. Те работят на принципа на конвекцията - една част от топлината се отдава в помещението, където е поставена камината, а другата част се отдава на водата в инсталацията, която отоплява и останалите стаи посредством радиатори. Стените се нагряват, акумулират топлина и продължават да я излъчват и след загасване на огъня в камината. Водната риза не позволява на външните стени на уреда да се нагреят, което е сериозно предимство, ако имате малки деца.


Камера за вграждане с водна риза

керамично стъкло, чугунена скара, облицована с шамот горивна камера, водна серпентина, регулация на първичен и вторичен въздух, диаметър на димоотвода 130мм, КПД 75%, цена: 719.00 лв.

 

Комплект маша и кука – цена: 11,50лв.

 

Аксесоари за камина 4 части – овална или квадратна кофа, Цена: 52,99лв.

 

Камината с вградена камера също работи на принципа на конвекция: затопленият от камината въздух привлича студения въздух от помещението, който се затопля на свой ред и се издига нагоре. Загретият въздух се спира от капака на камината и излиза през решетките. Коефициентът на полезно действие на камерата със затворена камера обикновено е около 75%, докато камината с отворена камера има много нисък КПД - едва около 10%.

 

 

Камина „Звездна фантазия“ – керамично стъкло, облицовано с шамот горивна камера, чугунена скара, 3 стъкла на вратата, управление на първичен и вторичен въздух, диаметър на димоотвода 130 мм, отопляем обем 107 м3, Цена: 449лв.

 

 

Готварска печка „Звезда“ –диаметър на димоотвода 130мм, отопляем обем 276 м3, Мощност 7 KW Цена: 539лв.

 

Пелетните камини са най-икономичното, най-екологичното и най-иновативното решение за отопление. Първоначалната инвестиция е сериозна, но се изплаща само за няколко години, тъй като пелетните камини имат изключително висок КПД (до 95%). Освен това, те са автономни - с едно зареждане могат да горят от 24 до 120 часа, лесно се зареждат и поддържат - по време на горенето се отделят много малко сажди, управляват се автоматично, а запалването и гасенето са програмируеми. Освен ръчно от дигитален екран, може да ги управлявате и с дистанционно управление или чрез мобилен телефон.

 

Пелетна камина с водна риза Сизоматик 18 kW - диаметър на димоотвода 130мм, консумация на пелети - 0,43кг/ч при поддържащ режим / 2,4кг/ч при пълна мощност, КПД 89%, цена: 2299.00 лв.

 

Топлоустойчиви ръкавици – цена: 19,90лв.

 

Комплект кофа с лопатка за пепел – метална кофа с диаметър 21,5см, височина 21,5см, метална лопатка, цвят черен,

Цена: 31,99лв.

 

Къде да разположите отоплителният уред?

Ако искате топлината да бъде равномерно разпределена в стаята, добре е да поставите уреда в средата на помещението. Ако разположите камината близо до стената, ще спестите място, което е за предпочитане, ако пространството в стаята е ограничено. Освен това, ще може да я свържете с комина по-лесно. Другият вариант е да вградите камерата в преградна стена - например между хола и кухнята.

 

Как да изградите сами вашата камина?

Основа, камера, було и метални профили са някои от важните компоненти на камината. Основата можете да изградите от газобетонни блокчета, които е добре да залепите със специално термоустойчиво лепило. Върху последното блокче от основата поставете плот от мрамор, гранит или друг твърд материал, който може да издържи тежестта на камерата.

След поставянето на камерата върху основата се изгражда булото на камината от специален пожароустойчив гипскартон, монтиран на метална конструкция. Имайте предвид, че между камерата и стените трябва да има минимум 10 см разстояние.

Металните профили, на които се монтират гипсокартонените плоскости, се фиксират за стените, пода и тавана. Първо се монтират хоризонталните UD профили, които се закрепват за пода и тавана с дюбели. Вертикалните CD профили се захващат към вече монтираните хоризонтални UD профили. За изолиране на камината можете да използвате специална мергелна вата с покритие от алуминиево фолио. Ватата е негорима и може да издържа на много високи температури. Алуминиевото фолио остава от вътрешната страна на камината и служи за отразяване на топлината. По този начин силно ограничавате топлинните загуби.

 

Мергелна вата с алуминиево фолио - 120х60см, дебелина 3см, за изолация и пожарообезопасяване на камини, продажба на пакет, 1 пакет (16 броя) = 11,52 кв.м., цена: 99.99 лв.

 

Лепило за зидане на камини Multicol - 25кг, термоустойчиво, за зидане и шпакловане на камини, издържа на температура до 1500°, разход 2-3кг/м², цена: 39.99 лв.

 

Плоскостите от гипскартон се монтират към конструкцията от метални профили с помощта на рапидни винтове.

Отвън можете да облицовате камината с покритие от декоративни камъни или тухли повече пасторална естетика.

 

Дялан камък – наличен в различни разцветки (охра, сив, червен, кафяв) , 42,6х13,8х2,7см, 1 пакет (8 плочи) = 0,48м2

цена: 17.99 лв.

 

 

Тухла старинна оранжева - Размер 24 х 6 х 1.1 см, състарен ефект, цветове бял, опушено-сив, цена: 0.49 лв./брой

Още изгодни сезонни предложения за уют, топлина и комфорт в любимия дом може да потърсите на място в магазините на Mr.Bricolage в цялата страна. А за съвет за личните ви предпочитания и най-подходящото индивидуално решение може да разчитате нашите компетентни консултант-продавачи.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Perfect Home
ВиК Услуги, София
36 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта