Размисли и страсти за камината

Последна редакция на 27/04/2024 от Розалинa Думанова
Източник | Видяно 1 462 пъти

Гориво

  • Дърва

Дървата са най-евтиното гориво. Може да ги закупите нарязани с различна дължина, но не е изключено да се наложи допълнително да ги нацепите с брадва или специална машина. Суровите дърва не са подходящи за огрев, защото имат висока влажност (50–65%) и отделят близо двойно по-малко топлина от добре изсъхналите дърва. Добре е влажността на дървата да бъде по-ниска от 15–20%, което се постига за около две години съхранение под навес на проветриво място.

  • Пелети

Отоплението с дърва може да е най-икономично, но уредите на пелети са едни от най-практичните и екологични решения. При еднакво тегло, енергийното съдържание на пелетите е 2 пъти по-високо от това на дървата, а складирането им е лесно, тъй като не са обемисти и не заемат много място. Освен това, те са екологично чисто гориво, тъй като се добиват от възобновяеми източници - произвеждат се от чисти стърготини, компресирани при високо налягане без добавяне на лепила или други вещества. Голямо преимущество на пелетите е отделянето на много малко сажди. Пепелта им пък е богата на калий и фосфор и може да се използва като ценен материал за торене.

 

Чанта за дърва –68х25/44см
Цена: 17,65лв                 

                             Чанта за дърва – 36х84см.                                   Цена: 3,50лв

 

Обем и КПД

Необходимо е да изчислите приблизителния обем на помещението, което ще отоплявате. За добре изолирано жилище може да предвидите 40W на кубичен метър. Коефициентът на полезно действие (КПД) също е ключов критерий при избора на отоплителен уред. По-високият КПД означава по-малко изразходвано гориво за отопление и по-малка нужда от поддръжка на комина и димоотводната система. Например, при 80% КПД, 80% от консумираната енергия се отделя под формата на топлина.

 

Камина по ваш вкус

Камините с водна риза имат няколко основни предимства, които ги превръщат в много добро решение за отопление на цялото жилище. Те работят на принципа на конвекцията - една част от топлината се отдава в помещението, където е поставена камината, а другата част се отдава на водата в инсталацията, която отоплява и останалите стаи посредством радиатори. Стените се нагряват, акумулират топлина и продължават да я излъчват и след загасване на огъня в камината. Водната риза не позволява на външните стени на уреда да се нагреят, което е сериозно предимство, ако имате малки деца.

Свързано:

Размисли и страсти за камината