Дневна без прозорци - ето как да компенсирате

Публикувано на 16/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 24/06/2019 | Видяно 2 500 пъти

Жилищни пространства без прозорци - трудно е да си ги представим, без да се притесним от липсата на приветивост и достатъчно светлина при подобен сценирий. Съвременното строителство обаче предлага всевъзможни опции, а идеите за преустройство ни оставят и пред подобни ситуации. Как да се справим с тях и да направим от дневната без прозорци отлично за обитаване помещение? В модерните сгради често ставаме свидетели на големи общи пространства, които при търсенето на разделение остават без прозорци. Затова на дизайнерите, каквито лесно ще откриете сред регистрираните изпълнители в нашия сайт, се полага трудната задача - да решат интериора така, че отсъствието на дневна светлина да остане незабелязано.


Осветлението - ключът към всичко

Когато пред себе си имате предизвикателството на дневна, лишена от прозорци, на помощ идва правилното организиране на осветлението:

  • В идеалния случай изберете осветление, доближаващо се максимално до идеалното. Забравете приглушената светлина, търсете ефекта на флуоресцентните крушки. Най-важното е да не оставяте тъмни ъгли в стаята.
  • Използвайте няколко различни източника на светлина - освен централния полилей, сложете и лунички. Не забравяйте свободностоящи лампи и такива за стената в зависимост от интериора.
  • Добра идея е вместо плътни вратички на шкафовете, да сложите такива с прорези и от тях да прозира LED осветление от вътрешността им.

Виж още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Огледална магия

Огледалните повърхности са универсален начин да се трансформира малко пространство. Те отразяват светлината, удвояват пространството около себе си и са много необходими при стая без прозорци. Ето как е удачно да ги използвате в интериора: 

  • Можете да се спрете на един панел или композиция от малки огледала, които да разпределите на стратегически места из стаята. Още по-смело, а често и разумно решение е да заложите на цяла огледална стена.
  • Интересна възможност е поставянето на огледало с формата на прозорец. Така имате интересно естетическо хрумване, което ви носи и оптическо увеличаване на помещението. 


Перде от тавана до земята

Пердето е почти неразделна част от прозорците, нали? Само защото ви липсва прозорец в стаята, това не е причина да се лишите от очарованието на завесите. Разбира се, в случая те ще бъдат само в полята на декоративен елемент, който обаче на подсъзнателно ниво ще извиква усещането, че зад него се крие гледа към света навън. Хубаво е завесите да бъдат плътни, за да не прозира стената зад тях. Още по-добро решение е да позиционирате диван пред тях, като по този начин ще получите перфектна илюзия. Ако пък искате пердето или завесата да има и функционална роля, може зад него да позиционирате импровизиран гардероб. 


Много произведения на изкуството

Наличията на произведения на изкуството също може успешно да отклони съзнанието, а и огледа от липсата на прозорци в дневната. Предлагаме ви няколко варианта, с помощта на които декорациите скриват недостатъците на помещението: 

  • Окачете на стените привличащи погледа картини, ярка живопис, дори фототапети ще помогнат също за по-доброто чувство в пространството без прозорци. Те също създават оптическа илюзия за външния свят.
  • При фототапетите можете да потърсите и такива с перспектива в тях, за двоен ефект.
  • Можете да допълните с поставянето на растения около тези картини или фотостени, за още един малък трик.


Детайл, който не е за пропускане - вентилацията

Не забравяйте, че за да се чувствате комфортно в стая без прозорци, трябва да ѝ подсигурите отлична вентилация. Помислете специално върху този аспект, още докато създавате пространството, за да не се изправите пред неразрешим проблем в последствие. Потърсете съвет от препоръчаните специалисти по вентилация, регистрирани в MaistorPlus, за да изберете най-доброто решение.

Както вече разбрахте - функционална дневна стая можете да имате и без прозорци, затова не казвайте "не" на големите необособени пространства. Осъществете вашите идеи като заявите проектите си напълно безплатно и намерите най-добрите изпълнители за тях заедно с нас, като сравните оферти и се запознаете с бизнес профилите и рейтинга на кандидатствалите профеионалисти. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта