Съвети от дизайнери: как да обзаведем дневната във винтидж стил

Публикувано на 08/03/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 07/07/2016 | Видяно 9 310 пъти

Дневната е помещението с най-представителна роля в дома. Това е събирателната точка както за цялото семейство, така и за гостите. Поради тази причина е изключително подходяща, ако решим да експериментираме с инериорен стил само в една от стаите си - мнозина ще се насладят на крайния резултат. Настоящата статия посвещаваме на основните принципи, които е необходимо да се спазят, за да можете смело да заявите, че вашата дневна е "винтидж". Течението във вътрешното обзавеждане, което очарова все повече последователи с полъха си от отминали десетилетия, може да се настани трайно и във вашето жилище. Достатъчно е да се запознаете със свързаните с него специфики, а с помощта на опитни дизайнери да ги приложите на практика.


В основата са светлите, пастелни тонове

Започваме да рисуваме нашата винтидж картина в дневната, като поставяме цветовата основа. Тук е нужно да се спрете на светли, пастелни, нежни тонове. Избягвайте ярките и крещящи внушения. Подходящи са омекотеният бял цвят, бебешко розово и светло синьо. Тук е моментът да ви съобщим чудесната новина, че сега е перфектното време да експериментирате с обсъждания интериорен стил в дома си. Както вече ви разказахме, двата цвята, които ще властват в обзавеждането през 2016-а година са именно споменатите розови и сини нюанси. Същите могат да бъдат избрани както за стените, така и за меката и твърда мебел.


Геометрията и флоралните мотиви са точно на мястото си

Геометричните фигури и флорални мотиви са точно на мястото си в една винтидж дневна. Ако говорим за стените, не е задължително да лепите тапети с подобни принтове, можете да заложите и на платнени пана. Абажурът на лампиона, декоративните възглавнички, както и диванът също могат да се пременят в одежди на цветя. Важното е да го направите балансирано, за да не се получи претрупване.

Вижте още: Как да включим модерните геометрични форми в интериора?


Специално внимание към мебелите

Специално внимание трябва да обърнете на мебелите - те са гвоздеите в програмата ви и най-разпознаваемият винтидж елемент в стаята. Подберете ги старателно, така че да носят духа на средните деситилетия от миналия век. Заложете на дървена масичка и столове, които можете да боядисате в избледнели тонове на познатите ни вече синьо, розово и бяло. Меката мебел може да е в един пастелен цвят или с пъстра тапицерия, а едни леко извити медни крачета биха й стояли отлично.


Не всяка стара мебел е "винтидж"!

Сигурни сме, че сте наясно, че не всяка стара мебел може да бъде съотнесена към стила "винтидж". Въпреки че се свързва с нещо ретро, назад във времето, той не е запазена марка за отминалите векове изобщо, а по-скоро за 50-е и 60-те години на 20-и век. Ако например решите да си вземете скрин или диван от 18-и век - това вече са антики и можете да видите техни представители на снимката горе вдясно.


Аксесоари и декорация за повече винтидж чар

Задължителното винтидж намигване, под формата на аксесоари и декорация, пристига в дневната, предвождано от медни съдове в кафеникави и златисти нюанси. Компания могат да им правят красиви лампи или ламиони, както и закачливи чинии с флорални мотиви, които да украсят някоя от стените. Добро решение биха били също и старият радио апарат, ретро телефон с шайба или черно-белият телевизор от село. Не пропускайте и книгите, като е препоръчително да ги облечете в кожени подвързии.

Вижте още: Как да обзаведем дневна в скандинавски стил


Контролиран хаос

Въпреки че може да изглежда сякаш няколко десетилетия небрежно са си уредили среща в едно помещение, винтидж стилът всъщност е един добре контролиран хаос, чиято крайна цел е да се постигне естественост и хармония в цялостното обзавеждане. Лесно можете да получите напълно удовлетворителен резултат и в своя дом с помощта на професионалните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. Заявете проект безплатно и в кратки срокове ще получите конкурентни оферти, ще можете да сравните условия, препоръки и оценки от предишни клиенти. Сами решавате с кого да работите, съобразявайки се със собствените си изисквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта