Реставрацията на Каса Батийо

Публикувано на 02/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 02/06/2020 | Видяно 1 855 пъти

Едва ли има любител на пътешествията, архитектурата и декора, който да не е чувал за архитектурните достижения на Гауди и една от най-емблематичните му къщи – Каса Батийо. Една от най-красивите забележителности на Барселона, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, през 2019 г. претърпя основен ремонт на фасадата и първия етаж за пръв път от 18 години насам.

В тази статия ще надникнем в част от реставрационните дейности на Каса Батийо, подготвяни повече от две години и включващи различни специалисти, архитекти и университетски учени в 7 главни направления. Ремонтът е извършен от февруари до май 2019. Той е знаков за Барселона, а откритията и напредъка са от особен интерес за всички почитатели на сградата.


Кратка история на къщата

Макар и знакова за Гауди, Каса Батийо е оригинално създадена през 1877 г. не от него, а от един от неговите професори – Емилио Кортес. По-късно в периода 1904-1906 г. Гауди изцяло реновира интериора на къщата и изгражда нова артистична фасада. С тази си творба архитектът достига един истински шедьовър на каталонския модернизъм - испанският вариант на Ар Нуво, най-силно изразен в архитектурата.

Известна още като „къщата на костите“ (поради терасите с форма на черепи и външните поддържащи колони), фасадата на Каса Батийо провокира въображението на посетители и критици от години. Основната интерпретация за темата на нейния екстериор се свързва с пресъздаването на вълните на морското дъно и обитатели му, но независимо от това, други асоциират фасадата с различни символи, свързани например с победата на Свети Георги над дракона. Символите не отсъстват и в интериора, в който рядко се забелязват прави линии и ъгли.

Консервационните дейности от миналата година поставят за основна цел да върнат къщата максимално близо до оригиналния й вид. Те са фокусирани върху фасадата и първия етаж на сградата, където е живяло семейство Батийо. По време на реставрацията, къщата е основно почистена, възобновена и доближена до автентичния си блясък. Последният голям ремонт на Каса Батийо е от 2001 г., малко след като е отворена за посещения.


Да надникнем в интериора на първия етаж

Интериорът на къщата е изтъкан от изкуство. За да постигне това, Гауди си сътрудничи с най-добрите майстори и занаятчии за времето си в области като ковано желязо, дърворезба, рисуване върху стъкло, обработка на камък, редене на керамични плочки и други.

  • С влизането си в модернистичното фоайе, посетителят попада в съвсем различен фантастичен свят, който пренася морската тема с извитите форми и образувания на стените и таваните.
  • Изящната дърворезба грабва окото още от артистичния дървен парапет на стълбите, като по-късно ще бъде забелязана и в камината във форма на гъба и дъбовите врати с рисувано стъкло.
  • Първият етаж на къщата формира нейната сърцевина с просторна всекидневна, от която се достига през малък работен кабинет.
  • Изящните прозорци, които представят широка гледка към пешеходците на известната улица Пасео де Гарсия, впечатляват както с цветовете на рисуваното стъкло, така и с формата си.
  • Интериорът изумява с изяществото на детайла, отсъствието на прави стени и общото усещане за артистичност и различност.
  • За да позволи на естествената светлина да обхване максимално къщата, Гауди доразвива вътрешния двор, който облицова изцяло в синя керамика, като допълнително изгражда прозорци, които постепенно увеличават размера си към по-ниските етажи.
  • Първият етаж приключва с малка кокетна стая за хранене, водеща към разкошна вътрешна градина с интересен паваж.


Предизвикателства в консервацията на интериора

За да достигнат до автентичната облицовка на стените на първия етаж, реставраторите свалят няколко пласта боя, което е съпроводено с редица проби и лабораторни изследвания. Наблюденията им за начина на работа водят до интересни открития. Например, оказва се, че оригиналните стени, които са били скрити за посетителите с години, придобиват истинския си гравиран вид след шест степенна обработка.

Работните екипи са изключително впечатлени както от качеството на вложените материали, така и от самата изработка, където основното предизвикателство на работа е свързано с повтарянето на оригиналната техника на декорация. Друг основен аспект на консервационните работи на първия етаж е свързан с възстановяването на дървените елементи.


Реновиране на фасадата

Първите стъпки в реновирането на всеки един от хилядите елементи на фасадата, изградена от дърво, стъкло, камък, керамика и желязо, е да се провери успеха на последната реставрация от 2001 г., така че да се изберат най-добрите техники, които да бъдат приложени.

  • Всеки един от основните градивни материали на фасадата е възстановен по специален начин като най-голямо предизвикателство се явява стъклото и многоцветната мозайка от малки керамични плочки. За да се достигне максимално близо до оригиналния цвят са проведени допълнителни проучвания.
  • Металните тераси и дървените кепенци на прозорците са изцяло реновирани, а цялата фасада е основно почистена от пепелта и външните замърсявания, наслоени през годините.
  • Официално открита през май 2019 г., новата Каса Батийо е отново отворена за посетители, готова да разкрие обновено великолепие.

Ако и вие сте любители на нестандартните решения и имате идея за проект, не се колебайте да потърсите професионалистите от платформата на MaistorPlus. Чрез вашата безплатна заявка за проект те могат да се информират за нуждите ви и да подготвят индивидуална оферта за решение. Вие от своя страна, можете да сравните различните предложения и допълнително да прегледате профила и рейтинга на майсторите, формиран от други клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
84 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта