Отглеждане на кактуси в саксия

Публикувано на 20/07/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 20/07/2023 | Видяно 1 673 пъти

В дивата природа съществуват хиляди видове кактуси, включително две големи групи кактуси, отглеждани като стайни растения: пустинни и горски кактуси. И двете групи се развиват добре на закрито със сравнително малко грижи и се предлагат в различни размери, като най-популярни са малките и умерените сортове.

Пустинните и горските кактуси са едни от най-издръжливите стайни растения и притежават уникална, сурова красота, която ги прави забележителни за всеки перваз на прозореца или ярко осветена стая. Някои видове цъфтят след три или четири години отглеждане, а други никога не цъфтят на закрито. И двете групи кактуси са лесни за отглеждане, като изискват само ярка слънчева светлина и периодично поливане. В тази статия ще научите всичко, което трябва да знаете за правилното отглеждане на кактуса.


Почва и поливане

Пустинните кактуси растат най-добре в бързо дренираща се почвена смес, специално разработена за кактуси. Те растат добре и в обикновена почва за саксии, допълнена с пясък, камъчета или перлит за подобряване на дренажа и проветряването. Горските кактуси също обичат добре дренирана почва, но често могат да растат добре и в обикновена смес за саксии.

През пролетта и лятото, когато кактусът активно расте и цъфти, напоявайте обилно на всеки десет дни, като оставяте водата да се отцеди добре. По време на зимната почивка намалете поливането до веднъж на четири седмици (и на шест седмици за някои пустинни видове). Почвата трябва да е суха на пипане между летните поливания и предимно суха през зимата.


Светлина

Кактусите се нуждаят от четири до шест часа ярка слънчева светлина дневно. Някои видове пустинни и горски кактуси обаче могат да изгорят на пряка слънчева светлина. Разположете кактусите си близо до слънчев прозорец и изберете място, което получава филтрирана ярка светлина през лятото и пряка светлина (например прозорец с южно или западно изложение) през зимата. През лятото можете да преместите кактуса на открито, за да осигурите достатъчно светлина, но го направете, само когато нощните температури се затоплят до 50 градуса по Фаренхайт или повече.


Температура, влажност и торене

Кактусът предпочита високи температури - от 20 до 26 градуса. През зимата растението предпочита период на захлаждане, като температурите се движат около 12 градуса по Целзий. В естествената си среда пустинният кактус е свикнал с много хладни нощи, а някои видове могат да издържат дори на нощи, които падат до 0 градуса. Все пак стайните растения, които не са закалени, трябва да бъдат защитено от зимни течения.

Кактусът предпочита влажност на въздуха от 40 до 60%, която е доста лесна за постигане в повечето домове. Горските кактуси обичат въздуха да е малко по-влажен от пустинните сортове. Затова, ако видите, че сукулентното ви растение повяхва, разпръсквайте го от време на време.

Кактусите могат да оцелеят при едни от най-суровите условия на земята. Всяко усилие за наторяване е добре дошло, но не е необходимо. Някои дават слаби резултати със стандартните торове за стайни растения (вероятно поради неправилното съотношение на хранителните вещества), затова потърсете специализиран органичен тор за кактуси, който съдържа повече фосфор, отколкото азот. Наторявайте кактусите си два до три пъти годишно, само по време на вегетацията, и се съобразявайте с препоръчаните от производителя количества. Намалете или премахнете торенето през зимата.

Ако имате двор и планирате озеленяване, не се колебайте да се свържете с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта