Делфиниум: засаждане и грижи

Публикувано на 06/07/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 06/07/2023 | Видяно 1 813 пъти

Нищо не може да се сравни с цветовете на делфиниума. През юни и юли те образуват високи цветни шипове, които могат да достигнат над 2 м височина. Те са най-известни с ярките си сапфирено сини цветове, но се срещат и лилави, розови, бели и дори червени. В зависимост от сорта, цветовете на Делфиниума могат да бъдат единични или двойни. Тези цветя са основен елемент в градините и тревните бордюри, придавайки височина и цвят на експозициите. Отглеждат се в Обединеното кралство от векове. Думата делфиниум идва от гръцкото delphinos, което означава делфин, вероятно заради формата на отварящите се цветове. Обичайното им име - larkspur - датира от времето на Тюдорите.


Засаждане на делфиниум

Делфиниумите трябва да се засаждат на място, което получава от 6 до 8 часа слънце на ден, за предпочитане сутрешно слънце. Те се нуждаят от защита от силни ветрове и дъждове, за да не се повредят дългите им стъбла. Застоялата вода причинява загниване на короната и корените, затова е необходимо добре дренирано място. За да предотвратите заболявания, засадете ги на място, което позволява добра циркулация на въздуха и където ще имат достатъчно пространство.

Подгответе мястото за засаждане с органична материя или компост на дълбочина 30 см. Засадете делфиниумите в дупка, която е два пъти по-голяма от диаметъра на контейнера, и я засипете с почва, която е добре смесена с органична материя. Върхът на кореновото кълбо трябва да е на нивото на почвата.


Грижа за делфиниума

Подрязване:

За най-добър цъфтеж на новите растения трябва да се отрежат от 2 до 3 добри издънки, когато достигнат височина от 7 см. След цъфтежа подрежете основното стъбло до нивото на по-малките странични издънки, които ще цъфтят вторично с малко по-дребни цветове. За да стимулирате втори, но по-малък цъфтеж в края на лятото или началото на есента, подрежете стъблата до земята непосредствено след цъфтежа. След като растението изсъхне през есента, изрежете цялото растение до земята.
 

Почва:

Добре дренираната, богата на хумус почва е задължителна, за предпочитане леко алкална. Въпреки че мулчът спомага за запазване на влагата в почвата, ако е поставен твърде близо до стъблата, може да доведе до загниването им. При капризните делфиниуми качеството на почвата играе важна роля за успеха или неуспеха. Нанасяйте балансиран течен тор с бавно освобождаване на всеки 2-3 седмици. Избягвайте торове с високо съдържание на азот. Компостираният оборски тор, приложен през есента, помага за подхранването на тези силно хранещи се растения.
 

Поливане:

Полейте дълбоко по време на бездъждовни периоди, но не допускайте застояване на вода. Делфиниумите обичат влагата, но задържането на вода причинява загниване на корените. Поливайте делфиниумите в основата, като поддържате листата сухи, за да предотвратите болести.


Размножаване

Най-доброто време за засяване на делфиниуми е от септември до март. Използвайте пресни семена, тъй като след една година покълването може да е слабо. Препоръчва се предварително накисване, за да се подобри покълването, както и температури от 18 през нощта и 24 градуса през деня по време на покълването. Покрийте семената само с една осма от почвата и ги поддържайте равномерно влажни, но не мокри, тъй като това може да доведе до загниване. Препоръчва се и по-малък, а не по-голям размер на саксията, ако ги отглеждате в такава.

Обикновено делфиниумите не цъфтят през първата година, така че бъдете търпеливи и през втората година трябва да ги видите да оживяват. Семената, събрани от хибриди, растящи в градината, може да не дадат потомство, което да цъфти “вярно с оригинала”.

Ако планирате озеленяване на вашия двор или градина, свържете се с някой от нашите специалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта