Грижа за делфиниума

Последна редакция на 17/05/2024 от Ирена Петрова

Подрязване:

За най-добър цъфтеж на новите растения трябва да се отрежат от 2 до 3 добри издънки, когато достигнат височина от 7 см. След цъфтежа подрежете основното стъбло до нивото на по-малките странични издънки, които ще цъфтят вторично с малко по-дребни цветове. За да стимулирате втори, но по-малък цъфтеж в края на лятото или началото на есента, подрежете стъблата до земята непосредствено след цъфтежа. След като растението изсъхне през есента, изрежете цялото растение до земята.
 

Почва:

Добре дренираната, богата на хумус почва е задължителна, за предпочитане леко алкална. Въпреки че мулчът спомага за запазване на влагата в почвата, ако е поставен твърде близо до стъблата, може да доведе до загниването им. При капризните делфиниуми качеството на почвата играе важна роля за успеха или неуспеха. Нанасяйте балансиран течен тор с бавно освобождаване на всеки 2-3 седмици. Избягвайте торове с високо съдържание на азот. Компостираният оборски тор, приложен през есента, помага за подхранването на тези силно хранещи се растения.
 

Поливане:

Полейте дълбоко по време на бездъждовни периоди, но не допускайте застояване на вода. Делфиниумите обичат влагата, но задържането на вода причинява загниване на корените. Поливайте делфиниумите в основата, като поддържате листата сухи, за да предотвратите болести.

Свързано:

Идеи за градина Делфиниум: засаждане и грижи