Лятна кухня - няколко вдъхновяващи идеи

Публикувано на 13/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 975 пъти

Често срещано твърдение е, че кухнята е сърцето на всеки дом. Тя е помещението, без което никой дом не би бил завършен. Но освен като най-важна част от дома, тя може да се превърне и в сърцето на градината.  Очарованието и уюта, който дава лятната кухня, са несравними. Представете си как комфортът на дома ви е изцяло изнесен на двора и се слива в перфектна хармония със заобикалящата ви природа. Лятната кухня от много време не е просто скара и пластмасови градински мебели. Ако сте притежатели на вила или живеете в къща, помислете за създаването на функционална кухня на открито, в която да се развихрите през топлите дни. Как си представяте перфектната лятна кухня?

За създаването на перфектния градински оазис можете да разчитате на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Основите на лятната кухня

Лятната кухня добива популярност през XVIII и XIX век и е била част от много домакинства, които са могли да си позволят инвестицията по онова време. В архитектурен план това е малка сграда, най-чество направена от тухла или дърво, която е прилепена за основната част на къщата или се намира в непосредствена близост. Има много причини в това защо добиват популярност, но една от ключовеите е свързана с факта, че по онова време не е имало климатични системи и вътрешен водопровод. По-голяма част от приготвянето на храна се е извършвала или на открита камина или на печка на въглища или дърва, което от своя страна генерира топлина и миризма, което при липсата на абсорбатор, не е оптимален вариант. През горещите летни дни външната кухня спомага за поддържането на по-ниска температура в къщата, а и липсата на миризми на закрито. Освен място за приготвяне на храна се превръща и в пространство за съхранение на храна.


Къде да разположите лятната кухня?

Преди да започнете с оборудването на вашата нова външна кухня трябва да изясните къде точно ще се разполага. Изяснете предварително дали просто ще приготвяте храна на това място или ще е необходима и част, организирана като трапезария, където да сервирате вкусните ястия. Ако разполагате с достатъчно просторна веранда, може да разположите кухнята там. По този начин всичко ще бъде на една ръка растояние. Друг вариант е да обособите отделен навес или беседка, като винаги може да се заемете самостоятелно с него и да е вашият нов „направи си сам“ проект, който да привлича вниманието на всеки, прекрачил прага ви. Ако пък вземете решение да направите отделна постройка, имайте предвид, че трябва да се сдобиете с разрешително за строеж от общината.

След като сте решили кой вариант за външна кухня ви допада най-много, е време да помислите и за разположението. Помислете за посоката на вятъра, когато позиционирате лятната кухня. По този начин, когато готвите, се опитайте да предотвратите димът да отива към къщата. Проучете внимателно как да инсталирате електричество и водопровод, ако смятате да градите напълно функционална кухня, в която да разполагате с всичко необходимо.


Структура на лятната кухня

Има много опции, когато става въпрос за устройството на вашата кухня на открито. Осигурете си удобство, което по никакъв начин не отстъпва на това в конвенционалната ви кухня.

  • Когато става въпрос за приготвяне на храна, имате голям избор, не само барбекюто – пещ за пица, скара, както и готварска печка, предназначена за използване на открито. Всичко зависи от това какви са вашите предпочитания за готвене.
  • Организирайте работния си плот, така че да ви бъде удобно. Осигурете си достатъчно място около мивката и печката.
  • Не подценявайте и мястото за съхранение. Заложете на влагоустойчиви материали, които ще устоят по-дълго във времето и няма да предизвикват притеснения за състоянието си от ваша страна.
  • Ако смятате да заложите на електрически уреди навън, поинтересувайте се и изберете подходящи за външна употреба, например от неръждаеми материали. Важно е да предвидите тяхното разположение, за да не се мокрят при валежи.


Последно, но не и по важност

Обикновено кухнята и трапезарията вървят ръка за ръка. Представете си множеството летни вечери в съчетание с приятна компания, вкусна храна и приятна атмосфера. Удобство е думата, която най-добре подхожда на градинските мебели. Изберете материалите, от които са изработени мебели според мястото, на което ще ги поставите. Дали ще бъдат под навеса или на открито, направо върху трева ли ще стоят или върху твърда настилка. Недейте да поставяте дървени мебели от по-мека дървесина направо върху тревисти терени и на открито. Заради влагата дървото може да започне да гние, а пък някои метали – да ръждясат.

Ако искате да създадете своето лятно местенце, където да приготвяте вкусотии, потърсете съдействие от страна на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите оферти, които може да сравните и да изберете най-подходщата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта