Изцяло екологична и рециклируема българска пейка

Публикувано на 15/08/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 28/02/2023 | Видяно 3 872 пъти

През юли месец "София Тех Парк" АД организира конкурс сред българските специалисти на тема "Иновативна пейка" и избра за победители младите архитекти Пламена Георгиева и Крум Панчев с тяхното иновативно предложение за рециклируема пейка с органични фотоволтаици, която ще бъде монтирана в Научно-технологичния парк.

„Изключително впечатлени сме от всички постъпили предложения и нетърпеливи да видим първия работещ прототип на пейката. Вече има заявен интерес не само от Столична община, но и от редица частни инвеститори. Ако проектите се окажат работещи и ефективни, успешни решения, те биха разположили такива пейки и в своите паркове, така че от тях ще могат да се възползват по-широк кръг от хора, а не само посетителите на Научно-технологичния парк“, коментира при награждаването Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ АД.

Интересното при техния уникален проект е, че фотоволтаичните панели са монтирани във вътрешността на самата пейка и са интегрирана част от нея. Заложени са органични панели от ново поколение. Основният елемент в пейката е т.нар. „пчелна пита“, където намирате – USB входове, контакти и др. Помислили са и за любителите на музиката, като са вградили тонколона, на която могат да слушат любимите си изпълнители.


Различни варианти за удобството на всеки

„Формата на пейката е инспирирана от позите, които заема човешкото тяло. Проектирали сме и различни модулни варианти – възможност, например, пейката да има облегалка или някакво покритие. Основно черпихме вдъхновение и от фасадите на сградите в Научно-технологичния парк, за да може пейката да се вписва максимално добре в обстановката“, споделиха победителите.

София Тех Парк“ АД е изпълнител на първия научно-технологичен парк в България, финансиран по Оперативна програма „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Ако ви е дошла идея, която искате да реализирате у дома или някъде другаде, потърсете доказали сепрофесионалисти и изградете заедно проект, от който да се гордеете. Сравнете получените от тях оферти, разгледайте профилите им и оставените за тях оценки от предишни потребители и изберете този, който на вас ви харесва.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта