Невероятни сгради произведения на изкуството

Публикувано на 10/12/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 3 179 пъти

Ще ви представим няколко съвременни сгради произведения на изкуството. Тези постройки изглеждат изумително и са плод на претворени в бетон, стъкло и метал дръзки проекти. Създадени са от архитекти с мащабни фантазии и безумни мечтатели от всички континенти. Някои ги наричат новите чудеса на света.

На снимката отгоре виждаме Голямата арка на отбраната, която е построена в периода 1982 - 1990 г. и е сграда-паметник, част от монументите, които формират т.нар. "Историческа ос" в Париж.


Център за медицински изследвания Джон Къртин (Канбера, Австралия)

Центърът за медицински изследвания "Джон Къртин" е водещ в областта на биомедицината. Той е част от Австралийския национален университет в Канбера. В центъра са работили трима нобелови лауреати.

Вижте още: "40 градуса Географска ширина" - дизайн в София, вдъхновен от Манхатан


Врата на столицата (Абу Даби, АОЕ)

Небостъргачът "Врата на столицата" ("Capital Gate") е построен в периода 2007 - 2011 г. в столицата на ОАЕ Абу Даби. Колосалната 35-етажна сграда е известна и като "Наклонената кула в Абу Даби". Със своя наклон на запад под ъгъл от 18 градуса, през 2010 г. измества от първото място в рекордите на Гинес кулата в Пиза, наклонена едва на 3,97 градуса.


Музикалната къща (Анхуи, Китай)

Къщата с пианото и цигулката е разположена в град Хуайнан, провинция Анхуей, Китай. Сградата е построена през 2007 г. от студенти по архитектура в Технологичния университет в административния център на провинцията - град Хъфей.


"House Attack" на Ервин Вурм (Виена, Австрия)

Проектът "House Attack" е дело на световноизвестния австрийски художник Ервин Вурм (Erwin Wurm), популярен с ексцентричните си творби. В случая обикновена къща се е врязала в покрива на Музея за модерно изкуство (Museum Moderner Kunst - MUMOK) във Виена.


Кулата "Черкин" (Лондон, Великобритания)

Кулата "Сейнт Мери Екс 30" ("30 St Mary Axe"), наричана шеговито "The Gherkin" ("Корнишонът") е бизнес-небостъргач в Лондонското сити. Сградата е висока 180 метра, има 41 етажа и е открита през 2004 г.

Вижте още: Къщи плаващи сред безкрайни води


Културен център "Хейдар Алиев" (Баку, Азербайджан)

Сградата на културния център "Хейдар Алиев" в столицата на Азербайджан Баку бе завършена през 2012 г. Проектът е на известната иракско-английска архитектка Заха Хадид (Zaha Hadid). В центъра се помещават библиотека, музей, конферентни зали.


Хотел "Маркес де Рискал" (Елсиего, Испания)

Хотел "Маркес де Рискал" е разположен в селцето Елсиего, Испания, до обновена средновековна винарска изба и предлага невероятно съчетание на авангардна модерна архитектура с вековните лозарски традиции на региона. Сградата е открита през 2006 г. в присъствието на испанския крал Хуан Карлос.


Хотел "Уник" (Сао Пауло, Бразилия)

Хотел "Уник", в най-големия бразилски град Сао Пауло, е бутикова модерна сграда, която поразява с формата си на полумесец. Стаите за гости са концентрирани на последния етаж, за да имат красива гледка към градската панорама.


Танцуващата къща (Прага, Чехия)

"Танцуващата къща" е офис-център в чешката столица Прага, построен в периода от 1994 до 1996 г. Зданието се състои от две цилиндрични кули и е архитектурна метафора на танцуваща двойка, шеговито наричана "Джинджър и Фред", като се прави асоциация с Джинджър Роджърс и Фред Астер.


Националната библиотека (Минск, Беларус)

Проектът за нова сграда на Националната библиотека в столицата на Беларус, Минск, е разработен още през 80-те години на ХХ век от архитектите Михаил Виноградов и Виктор Крамаренко, но самото здание е построено в периода 2002-2006 г.


Сграда "Горската спирала" (Дармщат, Германия)

Комплексът "Горската спирала" ("Waldspirale") в Дармщат, Германия е резиденция, строена в периода 1990 - 2000 г. от компанията "Бауверайн Дармщат" ("Bauverein Darmstadt"). Освен необикновена форма, сградата има и зелен покрив.


Централният офис на ING груп (Амстердам, Холандия)

Сградата на централният офис на ING груп в Амстердам, Холандия е построена между 1999 и 2002 г. Наричана е "обувката" или "прахосмукачката" заради необикновената си форма.


Храмът на лотуса (Делхи, Индия)

Храмът на лотуса, разположен в Делхи, Индия е завършен през 1986 г. Религиозният комплекс е прочут с формата си на цвете (лотус) и се е превърнал в една от големите туристически атракции на града.

Дори да не планирате такива грандиозни проекти, а доста по-скромно строителство или освежаване на собствен дом, винаги може да разчитате на майсторите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатно запитване и изберете тази възможност, която сбъдва мечтите ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта