Най-популярните стилове в интериора

Публикувано на 04/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 04/04/2022 | Видяно 1 554 пъти

На съвременен език може да кажем, че тенденциите идват и си отиват, но стилът е вечен. Същото важи и за интериорните трендове, които постоянно се променят, но често се влияят от външни фактори като социални промени, технология и околната среда. Не се очаква да се придържате строго към един стил – запознавайки се с различните стилове ще разберете кои ви допадат, можете да комбинирате различни елементи и да се получи една уникална визия – вашият стил. В следващите редове ще ви представим дефиниции и визии за по-популярните стилове в интериора.

Ремонтирате дома си или ви предстои да го направите скоро? Със сигурност ще има разлика, ако се консултирате с интериорен дизайнер и ще направи цялото преживяване значително по-лесно. Професионалист, добре запознат с материята, лесно ще съчетае различните стилове, които ви допадат.


Малкото е повече

Минимализмът е един от предпочитаните и често разпространени стилове през последните години. Той е много близък приятел на съвременния стил, като не е точно същият. Минималистичните домове се изразяват повече в това, което липсва. Този стил е лишен от орнаменти и претенциозни и кичозни декорации. Характеризира се с прости линии, неутрална цветова палитра, които са прекрасно допълнение към изчистения архитектурен дизайн. Пространствата са отворени и въздушни, всяка декорация и мебел изпълнява своята естетична функция. Изкуството, което се разполага често е абстрактно и модернистично. Ако не сте фенове на стерилността, която предлага минимализмът, винаги може да го комбинирате с други интериорни стилове и да постигнете една незабравима визия.


Индустриален шик

Индустриалнят стил в интериора се появява през миналия век в Америка. Обикновено се среща естетика, която приспособява елементи от старите фабрики и индустриални пространства, като от своя страна голяма част от тези пространства се превърнаха в жилищни през последните години. Характеризира се със суров и незавършен вид като вмества в себе си тухла, необработено дърво, метал, често се срещат видими греди или вентилация, метална дограма. Подовите настилки често са от суров дървен материал или бетон. Обзавеждането в случая е функционално, не толкова декоративно. Цветовата палитра е монохромна и неутрална, в съчетание с черно-бяла фотография или принтове.


Релаксицращ, безгрижен, без правила

Бохемският стил се появява през 19 век във Франция. Вдъхновение за него са художници, писатели, номади, за които креативността има много по-голяма стойност от парите. Със сближаването между различните култури и отказа да се придържат към общоприетото, възниква нов тренд в интериора. Бохемският стил има за цел да преобърне стандартите за красота като отхвръли правилата и прегърне неконвенционалното.  Характеризира се с липса на структура, наслояване между различни материали, текстури и цветове. В този стил не се спазват строги правила, както например при минимализма. Основата се придържа към това пространството да бъде комфортно и успокояващо. Въпреки че няма правила, които да ви напътстват, има някои практики, които да ви доведат до желания резултат. Наслояването на килими, възглавници, различни декорации, амулети, растения – колкото повече, толкова повече.

Цветова палитра – както във всичко останало, няма правила. Може да изберете по-семпъл и монохромен тип, ярък и цветен или пък нещо по средата.


Лек и уютен винтидж комфорт

Провансалският стил е вдъхновен от уютните френски и английски селски къщи. Не ви е необходима къща на село, за да придадете този неповторим завършек. По-уютен, по-мек, богат на декоративни елементи. Ключът към този стил е да се създаде пространство, което да изглежда така сякаш домът се обитава от поколения назад и е изпълнен с история и спомени. Очарованието на провансалския стил идва от включването на винтидж елементи, които може да не си подхождат помежду си.

Цветовата палитра е с топли неутрални цветове като кремаво, пастелни, с нотки синьо, зелено и розово като акцент. Шарките често са вдъхновени от цветята, като придават античен и уютен завършек.  

През последните десетилетия се появяват различни адаптации на стила – английски, френски, крайбрежен, модернистичен. Всеки от тях се различава с различна цветова палитра и характерни аксесоари.


Природни детайли, придаващи топлина и приветлив дизайн

Рустик стилът се основава през XIX век в САЩ от хората, които се изселват далеч от града. Естествен и изчистен стил, който се оповава на автентичност, а не на модните тенденции. Обикновено се използват естествени материали като дърво и камък, също така естествените тъкани са за предпочитане – памук и лен. Въпреки, че не е минималистичен, стилът е прост, непретенциозен и земен. Не се прекалява с декоративните елементи, а когато се използват такива са винтидж или антични. Атмосферата е неостаряваща, неподлагаща се на тенденциите – като на планинска хижа. Не е изненадващо, че все по-често хората приемат японската философия уаби-саби – красотата се намира в несъвършенствата, простотата и природата.

                Приспособяването на различните стилове и тяхното комбиниране спрямо вашите усещания и вкусове, става още по-успешно, когато имате и професионален поглед над нещата. С консултацията с опитен дизайнер ще спестите време и ще постигнете красив и уютен краен резултат. Заявете своя проект още днес – напълно безплатно, и ще получите оферти от регистрираните специалисти в MaistorPlus.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта