Уникалните сгради, които впечатлиха света през 2015 г.

Публикувано на 07/03/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 1 952 пъти

Постиженията на съвременната архитектура могат да бъдат наистина удивителни. Номинациите и победителите в световните професионални конкурси през миналата година за пореден път ни убедиха в това. Представяме ви нашите фаворити в някои от най-престижните архитектурни надпревари на 2015 г., като си пожелаваме скоро и проект от България да има възможността да се нареди сред най-значимите успехи в областта.


Филхармония в Полша - големият победител в Европа

Проектираната от студио Barozzi Veiga филхармония, в седмия по големина полски град Шчечин, през миналата година грабна първа награда в европейския конкурс за съвременна архитектура "Мийс ван дер Рое". Дизайнът на сградата е повлиян от стила на околните постройки, готическото наследство в града и "устрема към извисяване на човешкия дух към небесата".

Сградата разполага с две концертни зали, изложбени и конферентни площи, просторно фоайе. Тя е способна за секунди да променя облика си според различното осветление на иначе безупречно бялата и светла фасада.

Вижте още: 16 пленителни замъка, с които ще усетите магията на времето


Италианският стил в съхраняването на вино

Един от подгласниците на полската филхармония е проектът за тази впечатляваща винарна, разположена в китната италианска провинция между Флоренция и Сиена. Целта на архитектите е била сградата да съчетава по неустоим начин красотата на модерното изкуство с тази на живописния пейзаж, типичен за региона.

В резултат отвън винарната се слива с околността, тъй като върху нейния намиращ се ниско до земята покрив са засадени лозови насаждения. Погледнато отвътре, подземието, в което отлежават подбрани вина, се извисява в спираловиден копнеж към слънчевата светлина и заслужено привлича адмирации.


Ефектът на танцуващите офис сгради

По света има множество офис постройки, които изумяват със своята мащабност и размери. Това, което е постигнал този офис комплекс в Пекин, е усещането за разчупеност, движение и динамика, привличащи неспирен интерес към сградата. Неслучайно "Ванджинг Сохо" е сред победителите за 2015 г. в китайския конкурс за най-красиви високи сгради. Постройката, която включва и офис, и търговски площи, засенчва с размерите си много свои конкуренти, но основното предимство на комплекса е, че погледнат отвисоко, прилича на "група от издигащи се от земята скали, които се местят в тайнствен танц".


Ентусиазъм и ред - основните елементи в обучението на студенти

Как трябва да изглежда една сграда, чиято цел е да отразява вдъхновението на студентските години и дисциплината, необходима за осъществяването на младежките амбиции? Отговорът на този въпрос са намерили архитектите, сътворили най-новото крило на културния комплекс към Университета в Манчестър.

Постройката е носител на престижна архитектурна награда за 2015 г. заради това, че е успяла да съчетае традиционната строгост на британските образователни институции с една завладяваща свежест и модерност, които предразполагат към креативност.

Вижте още: Невероятни сгради произведения на изкуството


Поезия и романтика в най-красивата къща в Англия за 2015 г.

Когато става дума за жилищни сгради, ролята на емоциите е по-голяма, отколкото при всеки друг тип строителство. В този проект, отличен на Острова през миналата година, това важи в особено силна степен.

Постройката е изградена в слабо обитавана, но изключително красива извънградска местност, и предразполага към средновековна романтика. Използвани са множество каменни елементи, а външната стълбищна част и в основната сграда, и в прилежащата към нея, отвеждат собствениците към умело декорираната покривна част, от която се разкрива разкошна гледка.

Оставаме в очакване на новите попълнения в редиците на архитектурните отличници през 2016 г., а дотогава, ако на вас ви предстои ремонт у дома, не разчитайте на случайността, а се доверете на професионален изпълнител. Пуснете безплатна заявка на проекта си в MaistorPlus и разгледайте спокойно конкурентните оферти, които ще получите от регистрираните при нас майстори. В сайта ни ще откриете и обратна връзка от техните предишни клиенти и с лекота ще направите своя избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта