5-те най-често допускани грешки при строежа на къща

Публикувано на 10/04/2018 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 18/03/2018 | Видяно 15 402 пъти

Изграждането на жилище е труден и дълъг процес, съпроводен с множество дейности и задачи, започвайки от избора на подходящ парцел и свършвайки с боядисването. Лошото планиране, не добре разпределеният бюджет и някои малки пропуски могат да доведат до неприятни грешки, които да оскъпят строежа и да го забавят. Освен това строителният пазар, както и търсенето и предлагането на подобни услуги, оказват влияние върху образуването на цените. Те се променят и от типа на постройката, сложността и предизвикателствата, свързани с работата. Поради тези причини майсторите са категорични, че най-ефективните решения се вземат на база проучване, допитването до професионалисти и добрата организация. Ние акцентираме на по-важните фактори, на които да обърнете внимание при построяването на къща, а за да си гарантирате качествено изпълнение, доверете се на препоръчани строителни фирми, регистрирани в нашия сайт. 


1. Пренебрегват се средствата и времето за документацията преди същинската работа

Изграждането на къща ще ви сблъска с няколко неща, които не може да избегнете, а именно документацията. Често времето и средствата, които тя изисква, се пренебрегват. Във връзка с нея, вземете под внимание следните обстоятелства:

  • Преди реалното строителство, се подготвят всички разрешителни, планове и проекти. Първият от тях е идейният проект. Изготвят се чертежи, според изискванията на клиента, които в същото време да са достатъчно точни и правилни, за да могат да бъдат изпълнени от специалистите.
  • Следват одобрения, отговарящи на определени правила и разрешителни, и чак тогава се преминава към същинската работа.
  • Заредете се с търпение, защото периодът за тези предхождащи фактическия строеж на къща етапи може да се проточи и да стигне до няколко месеца. Предвидете средства от разполагаемия бюджет и за тези задължителни разходи.


2. Не се проучва мястото, където ще се строи

Проучете добре мястото, на което искате да бъде построена къщата. Ето някои фактори, които да вземете предвид, за да не допуснете грешки, за които после да съжалявате: 

  • Какъв е типът на терена. В хълмистите райони строежът изисква повече и допълнителни дейности, в сравнение с по-изравнен ландшафт. 
  • Каква е почвата. Глината е най-неблагоприятната почва, върху която да издигате конструкция, тъй като създава проблеми с оттичането на водите.
  • Има ли застрояване в съседство и на какво отстояние от евентуалния ви бъдещ дом е то. Това ще окаже влияние на гледката ви откъм къщата.
  • Наличието на електропровод за високо напрежение в близост е допълнително предимство, което ще ви помогне да получите по-бързо разрешително за строеж.
  • Канализацията е също изключително важна. Тя е не просто удобство, но и необходимост, и е от ключово значение при окончателното ви решение къде ще строите.
  • Как и колко големи превозни средства могат да стигнат до мястото. Все пак ви предстои реализирането на голям проект и не бива да позволявате невъзможността на бетоновозите да влязат в парцела да го провали.


3. Допускат се нереалистични очаквания за точна цена

Оказва се, че точна цена няма. Очакванията да получите такава са нереалистични. Специалистите стоят зад убеждението, че всеки проект е индивидуален и не може да се сложи в точни граници. 

  • Съгласувайте бюджета си с предлаганите на пазара условия. Вместването в тях е една основа, върху която да стъпите за продължаването по план. Ясно е, че винаги могат да изникнат допълнителни разходи, но основните трябва да бъдат ясни и точни.
  • Най-голямата грешка е да ограничите ценовото проучване само до сайтове и обяви на строителни фирми. Истината е, че специалистите могат да ви дадат коректна цена само след като са прегледали проекта и са проучили обстойно всички фактори, свързани с него.
  • Финалната цена е относителна, тъй като всичко опира до изпълнение, гаранционни срокове и технология. Всяка една разлика в някои от тези показатели ще промени офертите.


4. Не се прави окончателен избор на един изпълнител по строежа

Използването на няколко строителни фирми за започването и довършването на строежа ще забави и оскъпи изпълнението му.

  • Отделете достатъчно време, за да изберете точния за вас изпълнител. След като сте взели окончателно решение с кого да работите, останете до края на процеса с него.
  • Разпиляването на строителните дейности из различни фирми ще оскъпи разходите ви. Включително може да се получи забавяне във времето, да изникнат проблеми и непредвидени плащания заради спецификите на работа при различните бригади.
  • Проведете разговори с различни изпълнители, вижте техни завършени проекти - работят ли качествено и доколко се вписват в поетите срокове.
  • Снимките и препоръките са полезен бонус, който ще ви даде ориентир при проучването на строителни бригади и фирми


5. Пропуска се подписването на договор за строително-ремонтни дейности

Винаги уреждайте документално договореното със строителите. Защо това е важно: 

  • Имате пълна яснота по отношение на разходите. Всичко, което сте калкулирали и договорили като отделни етапи и окончателна ценова оферта, фигурира в документацията.  
  • Гарантирате си изпълнение на договорените срокове. Прекомерното отклонение от същите се компенсира от описаните в договора неустойки. 
  • Избягвате неприятни изненади с неспазване на предварително уговорени цени и условия. Последните винаги се упоменават в документите, съпътстващи проекта по изграждането на сграда, и са резултат от съгласувани преговори между възложител и изпълнител. 

Полезно е да знаете, че в платформата на MaistorPlus ще отриете необходимата ви бланка за договор за строително-ремонтни дейности, която можете да изтеглите в Word или PDF формат и в последствие лесно да рапечатате. 


Да построя жилището сам? Само ако сте професионално подготвени!

Няма невъзможни неща и това сам да изградиш собствения си дом е напълно постижима цел. Разбира се, препоръчително е да се съобразите със степента на собствената си професионална подготовка. Добре е например да знаете, че в зависимост от желаната конструкция възникват различни начини на изпълнение, които се влияят от вида на материалите. Това дали постройката ще бъде сглобяема, монолитна, тухлена или дървена е изключително важно да се изясни още в началото, тъй като отделните елементи си взаимодействат още при основите.

Всички тези неща са познати на специалистите и тяхното извършване не е проблем. Ако не се чувствате достатъчно квалифициран и нямате опит по-добре не се захващайте сами със строеж на къща. Извършването на по-леки допълнителни дейности не може да се сравни с далеч по-сложната същинска реализация. Освен това ще загубите ценната гаранция, която се дава от професионалистите.

В случай че все още търсите коректни изпълнители, които да построят мечтания дом, разгледайте бизнес профилите на строителите, регистрирани в MaistorPlus. Там подробно може да се запознаете с дейността им, да разгледате качените снимки от техни готови проекти и да прочетете оценки, оставена от предишни клиенти. Направете безплатна заявка още сега и до 24 часа ще получите оферти с условия на работа, които да сравните и да изберете най-точната за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта