Съвети за почистване и организиране на мазето

Публикувано на 17/07/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 17/07/2023 | Видяно 3 244 пъти

Мазета са известни с това, че се превръщат в депо за неизползвани домакински вещи, коледни украси, стари сантиментални предмети и вещи, предавани на поколенията. Не е проблем да съхранявате няколко допълнителни предмета в мазето. Но ако кутиите започнат да изчезват в сянката на други пакети, може да се сблъскате с проблем с безпорядъка. За щастие, разчистването на дълбините на дома ви не е задължително да отнеме седмици. Днес ще ви научим как да почистите дълготрайно, като ви предоставим интелигентни решения за съхранение.


Изхвърлете ненужното

Основната стъпка в тази задача е да изпразните мазето си, за да можете да огледате за проблеми като мухъл, повреда от вода или вредители. Ако не сте сигурни какво да търсите, наемете професионален инспектор. Не забравяйте да отстраните всички проблеми, преди да върнете вещите си в помещението. Единственото нещо, което със сигурност не искате да откриете в мазето си, е каквато и да е форма на събиране на вода или влага. От съществено значение е да разпознаете явните индикатори, че мазето ви се нуждае от хидроизолация, преди да започнете работа по него.

Премахнете всички ненужни предмети, за да започнете да почиствате мазето си. Организирайте вещите си на три купчини. Съхранявайте вещите, които сте решили да запазите, в постоянното им място за съхранение, ако вече има такова. Ако не, изберете подходящо място за съхранението им, преди да продължите с почистването на мазето.

Дарете, рециклирайте или изхвърлете всичко, от което сте решили да се отървете, възможно най-скоро, тъй като то може да привлече вредители, ако остане в мазето.  Поставянето на етикети върху пластмасовите кофи или кутии ще улесни намирането на съхраняваните предмети по категории или по сезони.


Съвети за организиране на мазето

Преди да закупите пластмасови кошове, контейнери за съхранение или дори картонени кутии, непременно измерете рафтовете си, за да видите какъв размер ще пасне. След като разполагате с контейнерите за съхранение, поставете подредените предмети в категоризираните кутии. След това вземете вълшебен маркер или етикетиращо устройство и поставете етикети на всеки контейнер, за да можете лесно да откривате предметите.

Ако не сте решили какъв тип контейнер за съхранение да закупите, препоръчваме прозрачни пластмасови контейнери за тежки товари. Тези прозрачни контейнери ще ви позволят по-лесно да намирате предметите. Въпреки това, ако организирате с ограничен бюджет, картонените кутии или всеки друг контейнер, който имате из къщата, също може да свърши работа. Поставете нещата, които използвате най-рядко - отзад, а тези, които използвате най-често - отпред.

Съвет за чистота: когато поставяте етикети с магически маркер, не пишете директно върху кутията или контейнера. Изрежете парче хартия или направете етикет от други материали, за да можете в бъдеще да използвате кутията за съхранение на други предмети, ако е необходимо.


Осигурете си защита срещу влагата и почиствайте редовно

Мазето ви може да е по-влажно, отколкото предполагате, и тази влага ще доведе до проблеми с мухъл и плесен за нула време. Ето защо, ако желаете да предотвратите безпорядъка и да запазите функционалността на ценните предмети, използвайте изсушители, които могат да помогнат за запазването на вещите.

Не забравяйте редовно да почиствате праха и да прахосмукирате. В мазетата обикновено се събира повече прах, отколкото на повечето места в дома. Това е така, защото се почистват по-рядко и често в тях няма постоянен въздушен поток. Сведете това до минимум, като редовно почиствате праха и прахосмукачката, седмично или на две седмици. Не забравяйте да използвате микрофибърна кърпа, за да не разпръсквате прах. Ако имате система за отопление, вентилация и климатизация, сменяйте филтъра ежемесечно, като използвате HEPA филтър, за да уловите възможно най-много прах. Почистването на праха е от съществено значение, особено ако имате алергии, така че не пренебрегвайте тази стъпка.

Ако мазето ви е препълнено с излишни неща, които се затруднявате да изхвърлите сами или са много тежки, свържете се с нашите професионалисти по хамалски услуги.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Велислав
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта