Как да прикрием нисък таван?

Публикувано на 15/12/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 15/12/2023 | Видяно 2 196 пъти

Ниският таван може да направи помещението тясно и по-малко привлекателно, но с малко креативност и стратегически дизайн можете да преобразите пространството и да го направите по-отворено и просторно. Независимо дали става въпрос за мазе, таван или просто за помещение с по-ниска височина на тавана, има различни начини да го прикриете и да създадете илюзията за по-голяма височина. В тази статия ще разгледаме някои изобретателни техники, с които да повдигнете пространството и да превърнете ниския таван в предимство на дизайна.


Заложете на светли цветове

Изберете светла боя или тапет за тавана си. Светлите нюанси, като бели, кремави и меки пастелни, отразяват повече светлина, създавайки илюзията за по-висок таван. Тъмните цветове са склонни да поглъщат светлината и могат да създадат усещане за по-нисък таван, затова е най-добре да ги избягвате в помещения с нисък таван.


Използвайте вертикални ивици

Вертикалните линии привличат погледа нагоре, като създават илюзия за височина. Помислете за използването на тапети на райета или за включването на вертикални елементи в декора, като например високи рафтове за книги или вертикални произведения на изкуството. Този прост трик може визуално да увеличи височината на помещението.


Окачете завесите високо

За да създадете илюзията за по-високи прозорци и по-висок таван, монтирайте корнизите за завеси близо до тавана, а не точно над рамката на прозореца. Оставете завесите да висят чак до пода, за да увеличите вертикалните линии и да създадете усещане за повече простор. Също така можете да изберете мебели с нисък профил, за да поддържате усещането за откритост. Обмислете включването на мебели с вертикални линии или крака, тъй като това може визуално да разшири пространството нагоре.


Стратегическо осветление

Осветете пространството стратегически, за да отклоните вниманието от височината на тавана. Използвайте подови лампи, стенни аплици или настолни лампи, за да създадете светлинни басейни в помещението и да насочите вниманието към средната и долната част, а не към тавана.

Огледалата са класически трик, с който се създава усещане за по-голямо и по-отворено пространство. Окачете огледала по стените, за да отразяват светлината и да създават илюзия за дълбочина. Стратегическото поставяне на огледала може да пренасочи погледа от ниския таван.

Справянето с ниския таван не означава да жертвате стила или комфорта. Като приложите тези творчески стратегии, можете да превърнете пространството си във визуално привлекателна и приветлива среда. Експериментирайте с различни техники, за да откриете комбинацията, която най-добре отговаря на вашия вкус и на специфичните характеристики на помещението ви. С малко изобретателност ниският ви таван може да се превърне в уникална дизайнерска характеристика, а не в ограничение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта