Полезни съвети за правилното аранжиране на градината

Публикувано на 10/09/2015 от Светла Иванова | Последна редакция на 15/08/2016 | Видяно 15 516 пъти

Необходима ви е малко земя, няколко по-едри камъка и допълнителни растения, които да засадите в него. Направете хълмче от пръстта, разположете красиво камъните и засадете новите растения. Подходящи са различни видове пълзящи растения като бръшлян. Калдъръмчетата също ще изглеждат добре сред камъните.


Не забравяйте ароматните билки!

Какво е една градина без обособено място за билки? Можете да ги засадите в различни саксии или да им оформите скален кът с помощта на тухли и камъни. Изключително актуална е "билковата спирала". Тя се създава на принципа на алпинеума, с малката разлика, че камъните се разпределят по периметъра, като непрекъснато увеличавате височината на бордюра. Пространството между отделните елементи се запълва с пръст.

Вижте още: Терасиране на двора при стръмен терен


Комбинирайте правилно храсти, дървета и цветя

Като цяло храстите са по-популярни в озеленяването и се купуват по-често отколкото дървесните видове, заради огромното разнообразие от багри, форми и големина. Ако разполагате с по-голяма площ, можете да комбинирате всички растения, стига да знаете как. Най-доброто разположение за храстите е около алеите, докато дърветата могат да ви помогнат да изградите "зелена ограда" около вече съществуваща такава. В сянката им засадете лехи с цветя, които предпочитат сенчести места.


Изберете подходящи растения

Преди да пристъпите към покупката на цветя, внимателно анализирайте терена, предназначен за засаждането им. Определете до колко мястото е слънчево или сенчесто, ветровито или на завет, както и сезонът, в който започвате това начинание. Обърнете внимание на почвата, нейната влажност и структура. Например, ако градината ви е открита и слънчева, най-добре заложете на топлолюбиви растения, които издържат на високи температурни амплитуди и суха почва - калдъръмче, алисум, астерискус, целозия, невен или други.

Вижте още: Пътеките в двора


Полезни съвети за правилното аранжиране на градината

Добре оформената градина е "сърцето" на всяка къща. Постигането ѝ обаче съвсем не е лесна задача, тъй като, освен за нейните естетични качества, трябва да помислите и за това тя да е удобна и практична. Днес ще ви дадем ценни насоки, с които да озелените градината си правилно. Ако пък имате интересни идеи, които искате да приложите в откритото пространство около къщата, можете да се обърнете към специалисти по озеленяване.


Обърнете внимание на настилката

След като сте се погрижили за добрия външен вид на градината, трябва да помислите и за материалите, от които ще изградите главната алея. Добре е да се използват естествени такива - камък, дърво, чакъл, тревен чим и съчетания между тях. Все по-актуално е използването на градински паркет. Ако се спрете на този вариант, добре е около него да направите буфер от кръгли камъчета, тъй като те ще подобрят дренажа.

Озеленяването на градината съвсем не е лесна работа, затова се доверете на професионалистите в тази област. В MaistorPlus можете да направите безплатна заявка и да сравните офертите на различни специалисти, както и да се запознаете с мнения на клиенти за работата им, което да ви помогне да направите най-добрия избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Илийчо Строй
Покривни услуги, София
58 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта