Идеи за обзавеждане на жилището, когато имаме домашен любимец

Публикувано на 14/01/2022 от Anna Stankova | Последна редакция на 14/01/2022 | Видяно 3 387 пъти

Издраскани тапети, следи от нокти по тапицерията на дивана, счупени вази, статуетки и леки мебели – тази картина е позната на всеки, който има домашен любимец. Ремонтът на жилище, обитавано от животни, се превръща в сериозно предизвикателство и често се подлага на съмнения – има ли смисъл, след като новите тапети и мебели ще придобият същия вид като на старите за кратко време… Спокойно, положението не е толкова отчайващо. С няколко идеи за обзавеждане ще можете да си осигурите нужния комфорт и да запазите красивия здрав вид на жилището отвътре. Така ще можете да се насладите на мебелите заедно с домашния си любимец, без разрушителни последствия.

Ако имате нужда от още професионални съвети или пък помощ за преобразяването на дома ви, можете да се свържете с регистрираните  майстори  в MaistorPlus.


Изберете мебели, направени от материали, подходящи за домашни любимци

 

Кожа или микрофибър – това е най-добрият избор за собствениците на домашни любимци, когато искат да защитят мебелите си от зацапване и петна. Кожата може лесно да се избърсва, а микрофибърът е устойчив на намокряне и оцветяване. Кучетата и котките се чувстват много комфортно, лежейки върху тези материали. За по-голяма издръжливост използвайте полуанилинова кожа, например Оксфордска. Тя е доста по-устойчива, заради восъчното си покритие, което предпазва от непредвидени инциденти.

Разбира се, никой материал не е защитен от ноктите на вашата котка, но за това имаме друго решение.


Използвайте покривала като допълнителен слой за защита

Навсякъде, където имате мека мебел, покривките са добре дошли. Загърнете дивана от всички страни с покривало, без значение от каква материя – каквото и да изберете, ще е по-добре от гола тапицерия. Не забравяйте да прихванете здраво покривалото, защото вашата котка ще ги свали много бързо с ноктите си или ще се мушне под тях, без да забележите. Използвайте покривала с ластик или просто долепете дивана за стената, за да не се свлече покривката.


Защитете дървените подове

За да запазите дървените подове от надрасквания, ви е необходим достатъчно голям килим, който да покрие по-голямата част от пода. Все пак, килимът е доста по-лесен за смяна, когато се захаби, отколкото ламината, например. Можете да използвате временен евтин килим за дните, когато ноктите на домашния ви любимец не са подрязани и със сигурност ще оставят груби драскотини по пода. Когато лапите вече са безопасни, винаги можете да ги съберете. Освен това килимът внася цвят и разнообразява дизайна.

За да защитите тапицериите от слюнка и косми, снабдете се с миещи се покривки, които пасват на вашия декор. Помислете за топла кожа от алпака или овча кожа, за да осигурите бариера между мебелите и домашните ви любимци.


Инвестирайте в здрави маси и стойки с добра височина

За да избегнете инциденти, намерете здрави маси и стойки с добра височина. Най-добре е да избягвате мебели с тънки крака или такива, които лесно могат да се наклонят, ако се ударят по време на игра. Ако имате кученце, купете маси и стойки с достатъчно високи повърхности, за да избегнете любопитни носове и щастливи опашки. В никакъв случай не избирайте стъклени маси, тъй като стъклото лесно се може да се изгриза от кучета.

За тези, които имат буйни котки, също препоръчваме дървени маси за кафе, защото отпечатъците от лапите им са по-малко видими на този тип повърхност, а всички знаем, че котките обичат да се разхождат по всичко наоколо. Колкото и да ги обичате, едва ли ще ви бъде приятно да откриете следи от лапи върху вашето великолепно стъкло.


Собствени мебели за животни

 

Да, вашите любимци също заслужават собствени мебели, а в случая това може да ви осигури и надеждна защита на вашите собствени мебели. Меки легла за кучета и котки, в които да се гушат сладко, са идеален вариант. Можете да поставите такива на различни места в дома си, за да ги виждат, където и да се намират. Когато свикнат, че това са техните места, няма да се насочват към леглото или дивана. Ако вашето куче обича да лежи до вас на дивана, можете да поставите легълцето му в близост, така че да знае, че това е специално за него. За да приучите домашния си любимец по-лесно, можете да поставяте лакомства в креслото му.

Хубавият и подреден дом е възможен и с домашни любимци, стига само да се снабдим с необходимите защитни средства и обзаведем дома си, съобразявайки се с техните нужди, не само с нашите. Ключът е в намирането на точните мебели, които работят за вашия дом и вашия домашен любимец.

При нужда от професионална помощ за проектирането на вашия мечтан дом, то се свържете с интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus. За да го направите е нужно единствено да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите предложения, които да сравните, за да изберете най-доброто за вас.


Тагове:

идеи

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта