Съветник за избор и чистене на килими (+цени)

Публикувано на 13/02/2018 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 28/01/2018 | Видяно 6 541 пъти

Избирането на нов килим не е никак лесна задача. Вариантите са много, цените варират между две крайности, а качеството често е под въпрос. Вероятно си спомняте или дори още ползвате персийските килими от родителите си - устойчиви, почти вечни. Но ако започнете да сравнявате всичко на пазара с тях, трудно ще стигнете до решение за закупуване, освен ако не разполагате с голям бюджет. Затова, ако искате да се отървете от стария килим само заради някое неизлизащо петно, по-добре опитайте със съветите ни за почистване, които споделяме с вас по-нататък в статията. В случай че все пак сте решени да си вземете нов, ви предлагаме разяснение за видовете материи и приблизителните цени на пазара. Добра новина е също, че винаги можете да повикате професионалисти в почистването, каквито лесно намирате в нашия сайт, за да се преборят с петната ви.


Видове материи при килимите - плюсове и минуси

Разнообразието от материи при килимите е голямо. За да улесним максимално избора ви, синтезирахме информация за предимствата и недостатъците сред най-разпространените варианти на пазара: 

  • Вълна - това е един от основните материали за изработката на килими. Използва се предимно при ръчно тъканите. Тук е важно да знаете, че по-дългите влакна отговарят на по-добро качество на преждата. Сред позитивите на тази материя са фактът, че се цапа трудно, не попива вода, бързо се връща към първоначалното си състояние след натиск. Внася уют в помещението, тъй като е мека, топлоизолираща и естествена. Минус е, че абсорбира голямо количество влага и съществува риск от мухлясване. Честа жертва е на молци, а и е доста скъп избор.
  • Памук - това е втората по качество материя. Също е естествена и се използва при ръчно тъканите килими, но се цапа лесно и абсорбира много влага.
  • Коприна - най-елегантният и стилен избор, но и най-скъп. Тя е изящна, гланцирана и изключително мека, но е по-неустойчива от вълната. Освен това трябва да я пазите от вода, защото ще ѝ нанесе големи щети.
  • Вискоза - изкуствена материя от целулоза, която служи за по-евтин заместител на коприната. На външен вид наподобява последната, но е още по-неустойчива. Също така е нееластична и притежава слаби изолационни способности.
  • Полипропилен - синтетична, но чудесна материя. Топлоизолира, устойчива е, влагата ѝ влияе слабо и е по-евтина от вълната. Сред негативите ѝ е, че не е толкова класна, колкото естествените материи. Освен това полипропиленовите килими са груби на допир, ако не са преминали през специална обработка.
  • Акрил - перфектен избор на изгодна цена. Синтетичен заместител на вълната, който се чисти по-лесно от нея и не е податлив на молци. Трудно се цапа или мухлясва. Поради яркостта на цветовете, трудно избелява. Но влакната му са неустойчиви и лесно се повреждат. Друг негатив е, че е податлив на мазнини и петната от тях се премахват много трудно.
  • Полиестер - синтетична и по-евтина от вълната материя. Лесна е за почистване, а и е устойчива на петна. Мачка се слабо и има добра външност. Издържлива, но груба и лесно се наелектризира.

 


Ориентировъчни цени при килимите

Когато тръгнете в търсене на килим, имайте предвид, че повечето варианти няма да са от една единствена материя. По-типичното е да са смесени, като акрил и вълна, памук и вълна и т.н. Самостоятелно се използват по-често вълната, полиестерът, акрилът. Както и сами ще предположите, естествените материи са най-скъпи.

  • Най-висока е цената при коприната, тъй като се придобива трудно. На квадратен метър тя ще ви излезе около 300 лв. Ако е в съчетание с вълна, можете да намерите килим 80/150 см за около 600 лв.
  • Цена за килим чиста вълна, с размери 80/150 см, варира между 150 и 800 лв. - зависи от производителя и качеството.
  • Памучни килими обикновено се срещат под формата на постелки за баня и са по 10-20 лв.
  • Комбинация от памук и полиестер (80/150 см) е около 100-150 лв.
  • Вълна и памук излиза около 150-300 лв. при размери на килима 80/150 см.
  • Памук и акрил струва около 250 лв. за размери 80/150 см.
  • Акрилен килим с размери 120/180 е около 150 лв. Чиста вискоза 140/200 см е около 300 лв.
  • Срещат се и съчетания от много материи. Килим от памук, полиакрил, полиестер и вискоза с размери 70/140 см например възлиза на около 50 лв. Килимите от полиестер и/ или пропилен също са на изгодни цени под 100 лв. 


След покупката - трикове за справяне с петна по килимите

Колкото и да внимавате, няма как да сте сигурни, че нищо от долуизброеното не може да ви се случи. Затова запомнете следващите няколко лесни трика и насоки:

  • Не разтривайте петната! - Вместо това внимателно ги попийте с кърпа, напоена с почистващ препарат. 
  • За петна от вино или бира, използвайте сода. Ако не помогне, смесете по равно ябълков оцет с вода в шишенце с пулверизатор. Можете за използвате някое останало ви от препарат за миене на прозорци. Напръскайте и оставете 10-15 минути. После изплакнете с топла вода и подсушете с хавлиена кърпа. Друг вариант е смес от веро и вода.
  • Как да премахнете петна от разлят восък. Върху засегнатото място поставете бяла кърпа и минете със затоплена ютия. След това използвайте нож, за да съберете разтопения материал. После повторете същото още няколко пъти, но вместо кърпа използвайте кухненска хартия. Остатъците ще полепнат по нея.
  • Петната от домашен любимец изискват по-силен препарат. Същият можете да използвате и ако сте разливали кафе или сокове. 
  • Петна от захарни бонбони се заличават с помощта на чиста вода и сапун. 
  • Залепнала на килима дъвка отстранявате като я замразите с кубчета лед. След това ще я отделите без много затруднения.

Полезно е да знаете също, че почти всички петна от килими лесно се премахват с крем за бръснене. Оставете го върху замърсеното място за половин час. После го махнете с кърпа, нанесете разтвор от оцет и вода, а накрая премахнете и него с нова кърпа. 

Вижте още: 7 невероятни трика за лесно почистване на различни повърхности у дома


Грижете се добре за килима си!

Разбира се, съществува вариант както вие, така и децата, и домашните ви любимци да сте толкова внимателни, че по килимите ви да няма нито едно петно. Но това по никакъв начин не означава, че е приемливо да неглижирате необходимостта от редовно почистване. Поради меката си повърхност и понякога дълъг косъм тези иначедаряващи с уют постелки събират изключително много прах и бактерии. По тази причина, за да запазите здравето си, е необходимо да се грижите за тях редовно и качествено. Пускането на прахосмукачка поне веднъж в седмицата е задължително. Вариант е да го заместите и с изтъркване с четка, но това е много по-трудоемко. Препоръчително е най-малко един път на шест месеца и да перете килимите си, като парочистачката е уместна алтернатива понякога.

Ако пък грижата за чистотата на килимите ви се струва сложна задача, оставете я в ръцете на експертите в почистването, регистрирани в MaistorPlus. Изберете си директно от списъка с изпълнители във вашия район или направете безплатна заявка още сега! В отговор на последната ще получите различни оферти в рамките на денонощие. Можете да ги сравните, да разгледате препоръки от предишни клиенти. Сами избирате дали искате да наемете някого и ако откриете точния за вас професионалист, го наемате, след което оставете в сайта своята оценка за работата му. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Атанас Иванов
Цялостен ремонт, София
27 извършени проекта
Сашо Атанасов
Плочки и теракот, София
32 извършени проекта
ИРИС БИЛД ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД
Покривни услуги, София
33 извършени проекта