Битумни керемиди - модерно решение за покрива

Публикувано на 11/01/2017 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 29/07/2023 | Видяно 45 161 пъти

Битумни керемиди, наречени още "шингили", намират все по-голямо приложение при строителството на нови сгради у нас. Те се отличават с интересни форми и цветове, които придават специфичен вид на покрива, много по-различен от стандартните такива. Научете за предимствата на познатите битумни керемиди, видове и характеристики и се запознайте с цените за материали и монтаж. Запознайте се с необходимата информация и потърсете специалисти, които да извършат за вас ремонта по качествен начин, гарантиращ дълготрайна употреба и сигурност. Пуснете заявка за ремонт на покрив и сравнете предложените оферти.


Битумни керемиди - характеристики и предимства

Устойчивите битумни керемиди представляват ленти, изрязани от листов хидроизолационен материал. Благодарение на финалната минерална посипка, те могат да бъдат произведени с интересни цветове. Тя, също така, прави керемидите устойчиви на климатични влияния и увеличава изолационните им качества. Предлагат се в различни форми - овални, правоъгълни, триъгълни, трапецовидни и др.

Издръжливите битумни керемиди са подходящи за всеки сезон, а изработката им позволява полагане върху покриви с различен наклон. Направени са от леки материали и предлагат възможност за избор на интересен дизайн, а цветовете не се променят с времето.


Монтаж на покрив с битумни керемиди

Монтажът на покрив с битумни керемиди стартира върху почистена и изгладена обшивка от дъски, които трябва да бъдат прецизно подредени и еднакви на размер. Тази стъпка е изключително важна, защото тя полага здрава и сигурна вентилационна основа, върху която да бъдат положени керемидите.

Самото монтиране на битумни керемиди започва от краищата към върха на покрива. Извършва се чрез заковаване на керемидите с пирони, като пиронът преминава през две дебелини и се заковава перпендикулярно спрямо наклона, за да може главите на пироните да прилегнат плътно. В някои случаи е необходимо и допълнително подсигуряване чрез слепване с лепило. Накрая желаните битумни керемиди се залепват една за друга чрез нагорещяване и се нанася още един слой.

При силни горещини е необходимо да се внимава с натиска върху подредените битумни керемиди, защото това би могло да ги размести. По време на целия монтаж трябва да се следят разнообразни фактори, които задължително да бъдат взети предвид. Това например са наклона на покрива, материалите, от които е изградена основата, правилното напасване на всеки от елементите спрямо повърхността, а същевременно е необходимо да се следи и за равномерното полагане на цвета.

Виж още: Драскана мазилка - цени


Поддръжка на битумни керемиди

Едно от най-големите предимства на избора на битумни керемиди е, че не изискват поддръжка по време на употребата. Ако смятате, че е настъпил момент за подмяна, то е необходимо да се уверите, че керемидите наистина са негодни вече за употреба. Дори да изглеждат с извити краища, това не ги прави нездрави - необходимо е просто да се монтират отново чрез залепване с асфалтова смес. Ако обаче има разкъсани парчета, е добре те да бъдат заменени с нови такива. В случая е изключително важна преценката на добър професионалист.


Какви разходи трябва да предвидите, ако се спрете на битумни керемиди?

При подмяната на битумни керемиди трябва да се предвидят няколко различни етапа от ремонта, изискващи разнообразни материали, количество време и труд.

  • Цените на самите керемиди, както е посочено на първата графика, могат да варират между 4 лв./кв.м. за сравнително нискокачествен материал, до 16 лв./кв.м. за по-високо качество, като средната цена е приблизително 10 лв./кв.м.
  • Цените за труд + допълнителни материали, като битумно лепило, материали за измазване, почистване, изглаждане и т.н. могат също да варират много значително спрямо самия вид покрив, неговия наклон и това до колко е износен, затова повечето фирми посочват, че предлагат цени по договаряне.
  • Най-обща сметка обаче можете да си направите и тя би излязла между 15-20 лв./кв.м. за труд + материали. Изключителни случаи има винаги и трябва да сте подготвени и за ситуации, които изискват допълнителни дейности, като смяна на улуци (около 10 лв./линеен м.), подмазване на капаци (~1-2 лв./кв.м.) и др.
  • Ако е необходим демонтаж на стара конструкция, това също значително би вдигнало цената, затова е добре да се консултирате със специалисти и да видите колко работа точно трябва да се извърши по вашия покрив, като това става на предварителен оглед и се изготвя оферта от специалистите.


Ние ви съветваме...

Необходимо е да намерите добър майстор или фирма, които да ви предложат индивидуална оферта и да ви посъветват за ремонта, след подробен преглед на вашия покрив. Заявете проект още сега безплатно и ще можете да получите оферти от водещи компании в областта. Това ще ви даде възможност да ги разгледате и сравните, а също и да видите профилите и клиентските оценки на фирмите, за да можете да вземете едно сигурно и информирано решение.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
83 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта