Основни инструкции за перфектно обзаведен дом

Публикувано на 26/06/2017 от Катерина Костадинова | Последна редакция на 27/06/2017 | Видяно 6 921 пъти

Живеем във времена, в които непрекъснато изникват нови идеи - тенденции, технологии, продукти, материали, подходи. Това се отнася в огромна степен и за интериорния дизайн. Към момента има толкова богата гама от стилове, които можем да внесем в дома си, че когато дойде момент да вземем решение, често настава голяма бъркотия. Затова днес сме подбрали няколко основни принципа, които да ви водят в процеса на избор. И запомнете, че помощта от креативни интериорни дизайнери е именно онова, което би могло да превърне всяка мечта за вашия дом в реалност.


Как да внесете разнообразие в интериора

Една от най-честите грешки, които много от нас допускат по време на обзавеждане на жилището, е изборът на прекалено много мебели, декоративни елементи, големи и масивни обекти, които буквално задушават стаята и я лишават от живот. Ключът към постигане на вълнуващ интериорен дизайн всъщност се крие в това как ще изглежда стаята още преди да сте сложили какъвто и да е предмет в нея. Това означава - игра с цветовете, избор на закачливи форми по тавана, изграждане на ъгли, прагове и т.н. 


Подход към подредбата на декорация, сувенири и колекции

Подреждането на разнообразни сувенири и аксесоари из целия дом е друга често срещана грешка. Това не само създава чувство за хаотичност, но и донася доза главоболие, когато дойде време да бършем прах. И все пак всички ние си имаме вещи, които са ценни и ни носят спомени и в това няма нищо лошо. Но е необходимо добре да знаем как да ги включим в обзавеждането, така че да станат част от интериора. Вместо да ги разпилявате наоколо, изберете конкретно място за всички тях. Групирайте ги по цветове и форми, а ако са колекции, носещи спомени - подредете ги в хронологичен ред. Така избягвате разхвърляния вид и освен това създавате един изцяло отделен компонент към дизайна на помещението, който със сигурност може да направи дома много по-симпатичен и красив.

Виж още: Интериорен справочник за спалня: кое е оптималното разстояние между мебелите? 


Какво място заема изкуството в дома?

Много хора обожават картините, скулптурите и различните ръчно изработени творби. И в това няма спор. Те са прекрасни и със сигурност намират място в обзавеждането, независимо от стила. Използвайте принципа, който споменахме за колекциите - опитайте да изберете сходна тема между картините и ги групирайте. Подберете еднакви рамки за всяка група и ги разположете като красива мозайка върху стените в дома. И тук обаче не бива да прекалявате, особено ако стаята е с малки размери - тогава по-скоро се получава натоварване на сетивата, отколкото внасяне на артистичност.


Добавете характер в интериора

Групирането на елементите от декорацията е важно, но въпреки това е необходимо да внесете доза характер в своя дом. Това означава, че съвсем не е необходимо да целите да обзаведете апартамента или къщата с абсолютно еднакви мебели, да подберете еднакви цветове. Напротив, подборът на разнообразни стилове за основните елементи в интериора е даже изключителен хит в днешни времена - цветни акценти, столове в различни форми, умело съчетание на противоречиви материали, шкафчета с уникален стил. Стига да знаете как правилно да правите комбинациите, резултатът ще ви удиви неминуемо.

Виж още: Пътеводител в кухнята: Как да изберем мивка


Проявете смелост и въображение

Най-красивите и драматични интериори се получават от комбинации от различни стилове, от умението да се създават контрасти от светли и тъмни цветове, от смелите декоративни компоненти. Не се колебайте да внесете индивидуалност в своя дом, проявете въображение, бъдете уверени и направете онова, което ви харесва най-много. Дори и най-абсурдните идеи са добре дошли, стига да знаете как да ги съчетаете с останалата част от дизайна в жилището.


Не забравяйте, че усещането за уют е един от най-ключовите фактори

Дори и най-минималистично обзаведеният дом има нужда от голяма доза уют. Именно той прави дома онова "мило местенце", на което можем да се отпуснем и да си починем, защитени и усамотени от останалия свят. Естествено, едно е сигурно - думата "уют" за всеки може да означава напълно противоположни идеи. За да донесете комфорта във вашия дом, най-важно е да откриете онова, което ви кара именно вас самите да се чувствате добре.


Малките елементи трябва да си пасват с това, което ги заобикаля

Възглавничките, цвета на малките мебели и дори на сувенирите, рамките на картините, формите на лампите - всички аксесоари трябва до известна степен да си подхождат с основните цветове и оформление на интериора. Дори когато опитвате да комбинирате различни подходи за обзавеждане и да внасяте контрасти и акценти, отново крайната цел трябва да бъде постигането на хармония. Избягвайте да затрупане дома си с прекалено шарени и разнородни елементи. Те могат да ви действат натоварващо, а и едно подобно жилище е по-трудно за поддръжка.

Виж още: Впечатляващи цветови комбинации за по-свежа и приветлива дневна 


Изберете своята "събирателна" точка

"Събирателната" точка или, с други думи, точката "на фокус" в едно жилище е онова място в дома, на което сте концентрирали няколко важни фактора - най-забележителната част от дизайна, най-добре подбраните мебели, най-много уют и не на последно място - най-много пространство. Вариант е и всички тези компоненти да са насочени към една определена точка - камината, телевизорът, холната масичка. Както вече сте се досетили, в повечето домове този процес се случва в дневната, но би могло да бъде и в трапезарията или фамилната стая. Идеята е да си създадете местенце, на което вие и цялото ви семейство да се събира в края на дългия уморителен ден. Това е и мястото, на което каните вашите гости. Затова то трябва да е красиво и уютно. За да постигнете наистина най-добрите резултати в интериора у дома, намерете архитект, които да ви помогне. Заявете безплатно проект и ще получите конкурентни оферти, от които да изберете най-добрата.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
РАЙ Билдинг76ЕООД
Покривни услуги, Самоков
7 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
11 извършени проекта