“Майсторите говорят” с Йоан от бригадата на Майстор Николов

Публикувано на 07/04/2014 от Адриана | Последна редакция на 14/09/2016 | Видяно 4 009 пъти

Решението бе спонтанно, наблюдавайки реновацията на къщата ни на село, когато бях на 14. На 15 години за първи път участвах в боядисването на апартамент в квартал Гоце Делчев. Това, което ми харесва в работата, е крайният резултат. А именно - едно приветливо помещение, фасада или какъвто е обектът. Особено когато същият е бил в занемарено състояние. Бих се похвалил с боядисването на два 8-етажни входа в квартал Изток. Работата беше извършена за два месеца от трима човека. Както и с реновирането на таван на жилищна кооперация в центъра на София - на улица “Ангел Кънчев”, който бе в ужасно състояние. Наложи се да поставим скеле над стълбището с височина около 12 метра до партера, за да поставим гипсокартона и да го шпакловаме. Както и с боядисването на пет входа - три 4-етажни и два 6-етажни - за един сезон от двама човека - в горната част на Лозенец, около Здравната каса.

Постави се на мястото на клиент, търсещ специалист в твоята сфера. Защо би се спрял на теб?

Ако трябва да се поставя на мястото на клиентите, търсещи майстор от сайта, критериите, по които бих се спрял на майстор, са: цялостната професионална визия от дадената информация, завършените им обекти, препоръките, които са написани за тях. Но това, което е най-важното, е правилно проведеният оглед на помещението и коректното и ясно представяне - перо по перо - на окончателната оферта. Естествено, предлаганите цени следва да са в установените стандарти - нито прекалено високи, нито прекалено ниски.

Има ли сезонност в професията ти?

Смятам, че най-натоварените сезони през годината са пролетта и лятото. Естествено, довършителните ремонти могат да бъдат на всякакви обекти - фасади на сгради, декориране с камък, апартаменти, входове, офиси, къщи. При подходящи условия някои от тях могат да бъдат реализирани и през зимата.


“Майсторите говорят” с Йоан от бригадата на Майстор Николов

Йоан е едва на 15, когато участва в първия си ремонт. Сега е на 21 и е неотменна част от бригадата на Майстор Николов. След 6 години в довършителните ремонти Йоан не крие гордостта си от не един проект, който е завършил. Той е най-младият майстор в нашата платформа и с удоволствие ни разказа за работата си и за предизвикателствата, които посреща с усмивка.

Ще откриете бригадата на Майстор Николов в MaistorPlus в категория“Боядисване и декорация”за град София. 

Представи се с няколко думи.

Казвам се Йоан Николов, на 21 години съм, студен в Софийския университет, специалност "Социални дейности". Работя в бригадата наМайстор Ивайло Николов от почти 7 години. Майстор Николов е на 55 години, художник по образование, работи в областта на довършителните ремонти от над 20 години. Работил е над 3 години в Германия - област Бавария, Щарнберг във фирма изпълняваща частни и държавни поръчки. Боядисвал, декорирал и изрисувал е дискотеки, училища, офиси и къщи както в Германия, така и в България.

Това, с което се занимаваме, е: фина и груба шпакловка, боядисване с латекс, подготвяне на помещения с постна боя за боядисване, блажна боя и лак, слагане и махане на тапети, обръщане на прозорци, събаряне и изграждане на стени от итонк, поставяне на гипсокартон - вътрешна изолация, декориране на стени с камъни, разчистване на помещения.

 


Сподели с нас един твой проект, с който се гордееш.

Смея да твърдя, че за 6 години в областта на ремонтите се гордея с повече от един проект и ако трябва да се спра на един, би било доста трудно. Ще избера два от обектите, които ме карат да се гордея по различен начин.

Първият е бензиностанция в квартал Лозенец, която за една седмица стана буквално като нова. Кабинката придоби наситен сив цвят с искрящо бяла колона до него, както и фасадата придоби снежно бял цвят в комбинация от синя рамка. Най-голямото предизвикателство бе боядисването на тавана на бензиностанцията с 5 метров телескоп и множество елементи от всичките му страни. Приех го като предизвикателство, което трябваше да изпълня сам.

Другият обект е вход в центъра на София, който претърпя цялостен ремонт - шпакловане, грундиране, боядисване, лакиране, обръщане на прозорци, изграждане и боядисване отново на тавана, както и затварянето на решетките на няколко врати с гипсокартон. Множеството специфични задачи по този ремонт ми помогнаха да придобия увереност в други умения, като шпакловане и поставяне на гипсокартон. Ремонтът на 6-етажната кооперация с вито стълбище продължи 25 дни. Имаше множество трудности по пътя, правещи крайния резултат още по-сладък!

Снимките, които виждате, са направени две години след ремонтите, защото по-рано реклама ни бе по-скоро “от уста на уста” и от обяви.


Коя е заявката, която се надяваш някой ден да изпълниш?

Заявката, която бих изпълнил с голяма доза желание и мотивация, е освежаването на първото ми училище. То наистина трябва да придобие един по-приветлив и подканващ децата към стаите вид. Заявката, която успях да изпълня със задоволство, бе боядисването на собствения ни вход - напълно безвъзмездно, единствено събрахме пари за материалите.

Какво правиш, за да си в крак със случващото се в твоята професионална област?

Майстор Николов е специализирал в наследствена фирма за ремонти и реновиране в Германия - област Бавария, град Щарнберг. Бил е в тази фирма над 3 години в началото на 90-те, възприемайки немския модел на работа - темпо, морал и желание за перфекционизъм. Там е бил обучен в тънкостите на фината шпакловка, декорациите и боядисването от майстори с лицензирани документи за професионалисти в областта.

Актуалността в бранша най-лесно се осъществява в обмена на информация, впечатления от търсенията и възможностите на пазара от майстори-колеги или други бригади със сходни функции като нашите.

От 2004 до 2008 година нашата бригада, наброяваща двама майстори и няколко чирака, се специализира в детайлите на довършителните ремонти,  брокерството на стари, неподдържани и нуждаещи се от ремонти апартаменти и тяхното продаване след основен ремонт и придаващи усещането за ново строителство на апартамента.

Имаш ли девиз, който следваш в работата, а и в живота?

„Не оставяй днешната работа за утре!“ и „Екипна и отговорна работа!“

Ако трябва да посъветваш колега, който тепърва навлиза в професията ти, какъв съвет би му дал?

Търпение - на първо място. Работата е процес, който в зависимост от обекта има определен брой етапи. Необходимо е всеки от тях да бъде изпълнен с прецизност и без да се "претупва". Друг важен съвет е преди да предаде обекта, сам самичък изпълнителят да е доволен от крайния резултат. Да провери внимателно и да отстрани малките дразнещи детайли, които човек, който не е специалист, дори няма да забележи. Въпрос на професионализъм е да отстраниш наистина дребните детайли, видими само за "опитно око". И последно - да бъде готов да посреща сменящите се желания и настроения на клиента, да го уважава и да приема градивна критика.

Какво искаш да знаят клиентите за теб и твоята професия преди да те потърсят за работа?  

Това, което трябва да знаят хората, е, че ние сме почтени българи, които се стремят да зарадват клиентите си с крайния резултат. Той понякога не е само предаден обект, а и осъществено приятелство. Това, което бих искал да им кажа, е, че ние определено не се плашим, напротив, мотивираме се от размера на работата и поредното предизвикателство пред нас. С баща ми сме екип в тази област от почти 7 години. Работата ни е разпределена по равно, спрямо най-силните и най-ефективните ни страни. Изпълняването на задачите за деня, както и разпределянето им за следващия, изискват прецизност, отговорност и ефективност. През годините изградихме заедно тези качества в екипна работа на обекти из цялата страна и в столицата. Екипът ни разполага и с други ценни кадри, които приемат довършителните ремонти със същото отношение като нас. Работили сме съвместно с множество майстори от всякакви области. Разполагаме с контакти на майстори, които са истински професионалисти в сферата си - фаянс, алпинизъм, електричество или паркет. Никога не взимаме аванс, стараем се да преизпълняваме сроковете си и да спазваме уговорките с клиентите. Стремим се към абсолютна прозрачност на услугата. Представяме максимално подробни и правилно подредени оферти на добри и изгодни цени, както и отговорно изпълнение на огледите и професионално осъществяване на контакт с клиента.

Представи си, че печелиш безплатен самолетен билет до която и да е дестинация по света... Ще споделиш ли с нас на кое място би се спрял/а и защо?

Сложен въпрос… Излишно е да споменавам, че бих посетил множество места, които ме вълнуват. Бих посетил държава, която има напълно различна култура и традиции от тези в Европа, като Бразилия или Куба. Или високотехнологичния далечен изток - „страната на изгряващото слънце“ - Япония!

Разкажи ни нещо, което те кара винаги да се усмихваш.

Моментът, в който ястието, което съм сготвил, е накарало любимите ми хора да изпитат наслада и признателност. Съвършен момент на добре свършената с любов работа! :)

За да се свържете с Йоан и бригадата на Майстор Николов, поискайте оферта през бизнес сайта им в MaistorPlus. 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта