Как да направим едно помещение визуално по-голямо с помощта на осветлението?

Публикувано на 09/04/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 09/04/2020 | Видяно 2 916 пъти

Осветлението е едно от онези неща, които оказват особено голямо влияние върху интериорния дизайн на всяко едно помещение. Добре подбраните осветителни тела могат напълно да променят визията и атмосферата в едно жилищно пространство. Те могат да вдъхнат повече стил в него или пък да му го отнемат. Могат да променят цялостния облик на пространството, като подчертаят някои елементи в него или пък прикрият други. Те могат и да направят така, че едно пространство да изглежда по-голямо или пък по-малко. 

Това е така, тъй като разновидностите, в които осветителните тела се предлагат, са наистина безброй. От настолни лампи, които се поставят върху масички за кафе или нощни шкафчета, през подови и висящи такива до вградени в различни подови или стенни повърхности осветителни тела.

И точно заради многообразието си, те се превръщат в перфектното средство, с което да се постигне по-стилен интериор и да създаде илюзия за повече простор в едно помещение, особено ако то е по-компактно. За да се убедите в това, тук сме подбрали 4 ценни съвета, които да приложите у дома. Ако пък искате професионалист да се заеме с изпълнението им, потърсете такъв в нашата платформа.


Линейни осветителни системи

Повечето професионалисти в сферата на интериорния дизайн съветват да се избират линейни осветителни системи, вместо свободно стоящи лампи, при проектирането на малки помещения. 

  • С всяка година разнообразието от линейни осветителни системи, предлагащо се на пазара, се увеличава. Това е преимущество, особено ако сте ценители на по-нестандартните интериорни решения. 

  • Линейните осветителни системи често представляват много на брой малки и красиви светлини, организирани в едно или повече осветителни тела, които можете да поставите навсякъде в стаята. Именно затова те биха се вписали много по-добре в едно малко пространство, отколкото големите единични лампи. 

  • Малък недостатък на линейните осветителни системи е, че обикновено са малко по-скъпи от единичните лампи и осветителни тела. 

Вижте още: Да бъде светлина - най-важните тънкости за осветлението у дома


Заложете на ярко осветление

Всяка малка стая би изглеждала по-голяма, когато е осветена добре, независимо дали това се е случило по естествен или изкуствен начин. И затова, за да се създаде илюзия за по-просторно пространство е хубаво да се използват лампи и осветителни тела, излъчващи по-ярка светлина. 

Ако не сте от късметлиите, които се радват на стая, пълна с естествена светлина или пък просто ви се иска помещението ви да изглежда по-отворено и просторно, дори и когато навън е вече тъмно, го “напълнете” с много на брой различни по вид осветителни тела. Какво ще рече това?

  • Лампите, окачени или вградени в тавана, могат да бъдат допълнени със стенни, настолни и подови лампи. По този начин ще се добави допълнително осветление, което ще предизвика визуалното уголемяване на стаята. 

  • Използването на скрити светлинни ленти също е хитър начин за добавяне на допълнителна светлина в дадена стая, при това без да се заема допълнително място. И отново - колкото по-ярка е тя, толкова по-добре.


Разпределете светлините равномерно в стаята

Единична, висяща от тавана лампа ще обедини цялата светлина в стаят в една малка зона. По този начин помещението би изглеждало още по-малко и тъмно.

  • Вместо това се опитайте да разпределите светлината равномерно, за да се създаде своеобразна визуална рамка. Така не само ще допринесете за по-разчупения стил в стаята, но и ще направите така, че да изглежда по-голяма.

  • Равномерно разпределената светлина е ключов елемент за отваряне на пространството и осветяването на по-мрачни ъгли. Светлините, които насочват светлината нагоре и навън, като подовите лампи, ще ви помогнат да “разпръснете” повече светлината в цялата стаята. 

  • Вградени светлини също са чудесен начин за постигане на едно приятно, равномерно осветено помещение. За да създадете илюзия за повече простор в малка стая, ви съветваме да ги поставите по протежение тавана.

  • Със сигурност е доста лесно да се подведете с мисълта, че когато проектирате малка стая, можете да разчитате на едно единствено осветително тяло. Това схващане обаче не е най-разумното. Може би ще ви изненадаме, но един от най-добрите начини за постигане на ярка и равномерно осветена стая е създаването на многопластова схема на осветление с комбинация от светлини на тавана, стенни лампи и подови или настолни такива. За да пренесете и във вашия дом тази схема, използвайте както вградени или висящи лампи, така и акцентни такива, като например подови. Така ще осветите абсолютно всяко кътче в стаята и ще елиминирате по-тъмните зони.

Вижте още: Най-добрите идеи за малки жилища показвани някога


Огледала и пак огледала

Огледалата са елементи, които правят чудеса във всеки един интериор. Те служат не само за гарант, че изглеждаме добре, но и могат да направят всяка стая да изглежда по-голяма, по-светла, по-спретната и стилна.

Много популярен и очевиден начин за декориране на малки помещения са окачените огледала върху бели (или по-светли) и добре осветени стени. Това е проста и не скъпа техника, която интериорните дизайнери използват от години. 

  • За да създадете илюзия за повече простор, заложете на така актуалните таванни осветителни тела, като ги насочите към стените.
  • За още по-добър резултат ги комбинирайте с ярки стенни светлини.
  • В съчетание с лъскавата повърхност на огледалото и стъклени предмети, ще постигнете желания ефект за визуално по-голяма стая.

Триковете, с които можете да създадете илюзия за визуално по-голяма стая са безброй. Можете да изберете по-светла цветова палитра или пък да заложите на проект за помещение с отворен план. Можете да използвате плаващи рафтове за съхранение на важните вещи или пък да изберете мултифункционални мебели. Можете да декорирате малката си стая с повече огледала или пък да актуализирате осветителната си система.

Вариантите наистина са много. Важно е обаче да изберете този, който ще пасне на вашите желания и ще е съобразен с вашето жилище. За да направите информиран избор е хубаво да се консултирате със специалисти в сферата на интериорния дизайн. Това можете да направите още сега, като подадете напълно безплатна заявка за проект. До 24 часа вече ще имате готови решения и оферти, от които да изберете най-доброто за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Димитър Георгиев VIP
Ремонт на баня, София
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Мега Транс 7 ЕООД VIP
Покривни услуги, София
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
9 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
108 извършени проекта