6 идеи как да се спасим от горещото слънце в градината

Публикувано на 29/06/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 31/03/2023 | Видяно 3 421 пъти

В разгара на лятото ни се иска да можем да прекарваме колкото се може повече време в градината, но в същото време искаме да можем да се скрием от силното слънце. Днес ще ви дадем шест алтернативни начина за изграждане на външни сенници и покривни съоръжения в двора, терасата или в градината, с които ще можете да се наслаждавате на дългите летни дни, без да се притеснявате от силното слънце на открито.

И макар класическите чадър, шатра или навес да ви се струват непосредствен начин за справяне с проблема, едно добре измислено покривно съоръжение би могло да придаде съвсем различна естетика в двора ви, както и да ви помогне да се справите с други метеорологични условия. В случай че имате нужда от професионална помощ за изработване на дървенни сенници, то винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас.


Трелис с пълзящи растения

Може би през лятото наистина няма по-добра защита от слънцето от естествената зеленина, която имаме в изобилие в двора си. С помощта на специална градинска мебел тя би ни осигурила така желаната сянка и прохлада.

  • За да може да работи по този начин в наша полза, е нужно да й осигурим както подходящата градинска мебел като дървена решетка (трелис), така и да подберем правилно пълзящите растения.
  • Трелисите могат да бъдат различни големини и видове, в зависимост от особеностите на мястото, с което разполагаме.
  • Можем да ги намерим готови, както и да си изработим такъв по поръчка.
  • В класическия български двор тази функция обикновено се изпълнява от асмите, които можем да изградим както от дърво, така и от метал.


Пергола с платна

Предназначението на перголата в градинската мебел е именно в това да създаде обособено пространство за сенчеста почивка. Тя се използва широко в ландшафтния дизайн и може съществено да подобри облика на дома ни.

  • Достатъчно видима, перголата представлява самостоятелен архитектурен елемент, който се проектира с висока доза креативност и експерименталност.
  • Тя може да бъде както тип беседка, така и тента, но също така и козирка или тунел.
  • Перголите могат да бъдат дървени, метални, каменни, пластмасови и т.н. Формата на перголата е въпрос на дизайнерско решение.

Вижте още: Уютни беседки за приказна градина


Дървени конструкции за всеки дом

Въображението на архитектите в конструирането на уникални сенници за открити пространства в градска или провинциална среда е на практика неограничено.

  • Дървените конструкции са много подходящи за всеки тип двор. 
  • Най-важно е материалът да бъде добре обработен, за да може да ви радва дълги години.
  • Хубавата новина е, че има огромно разнообразие на лакове с най-различни цветове - бук, дъб, череша, орех. 
  • Такъв вид сенници могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация с прекрасни растения.


Лазерно гравиране за артистични светлосенки

Лазерното гравиране на метални покривни съоръжения е може би едно от най-артистичните и интересни решения за вашия двор, които биха внесли още модерност, лукс и елегантност.

  • Не само че формите на лазерната гравюра са красиви сами по себе си, но и ефектът им върху смекчаването на слънчевата светлина в артистични светлосенки е осезаем.
  • Този тип съоръжение е особено подходящо за лесно променяне на излъчването на градината ви. С помощта на подходящите форми лесно може да постигнете почти всеки стил.


Стъклена покривна конструкция

Ако желаете да комбинирате защитата срещу атмосферни въздействия в градината, най-вече дъжд и вятър, разгледайте стъклото.

  • Макар и по-рядко срещан елемент от дървото, метала и плата при изграждането на сенник, стъклото също би могло да се използва за изграждането на покривно съоръжение срещу слънце.
  • С тяхна помощ, освен сенници, може да изградите и малка закрита конструкция със стъклени стени. Разбира се, всичко зависи от предпочитанията и възможностите ви.

За да можете да прекарвате спокойно повече време в градината през лятото, помислете за изграждане на защита срещу слънце. И макар и възможностите за това да са неизчерпаеми, използвайте ландшафтните архитекти, регистрирани в платформата на MaistorPlus за един по-добър избор. Направете заявка за проект напълно безплатно и без каквото и да е обвързване съберете различни оферти, сравнете специалистите по рейтинг и прочетете мнение за тях от техни клиенти.


Тагове:

Двор

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Венцислав Димитров VIP
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
25 извършени проекта