6 съвета за успешен ремонт на кухня

Последна редакция на 29/03/2024 от Адриана

Ремонтът на кухнята е сериозна работа, която отнема време, създава неудобства и често се явява един немалък разход в семейния бюджет. За да си гарантирате дълготраен и удовлетворителен резултат, ви предлагаме няколко добри съвета за извършването на тази ремонтна дейност.

Бюджет

Преди да се заемете с преустройство или ремонт на кухнята, опитайте се да направите реалистична сметка на необходимите средства за извършването на тази дейност. Закръгляйте сумата отгоре и имайте предвид, че винаги могат да възникнат извънредни разходи. Започнете с проучване на цените във вашия район и поискайте оферти от няколко фирми, за да се ориентирате в цените. Недейте да се изхвърляте твърде много за луксозно обзавеждане, ако не можете да си го позволите. Това важи особено в случай, че се нанасяте в ново жилище и със сигурност ще имате и други немалки разходи.

Подготовка

Ако пък живеете в панелка или по-старо жилище, където ремонт не е правен от много години, налага се да се заемете със сериозно разчистване. Премахнете всичко излишно и помислете къде бихте могли да съхранявате вещите си, докато трае ремонтът. Бихте могли да си устроите временна кухня, тъй като вашата ще бъде неизползваема. Планирайте продължителността на ремонтните дейности, определете срок още в началото и го съгласувайте с майсторите, които ще се заемат с проекта ви. След това преминете към проектиране.

Проектиране

Най-важното при проектирането и ремонта на кухнята е в последствие тя да бъде удобна за ползване. На този етап мислете за функционалност и практичност, така че пространството да се оползотвори максимално. Направете чертеж и отбележете размерите на помещението. Ако възнамерявате да подновите електроуредите си, не забравяйте да измерите широчината на вратите от кухнята до входа, така че покупките ви да стигнат до отреденото им място. Съветваме ви, ако е възможно, да избягвате промени във водопроводната или електрическата инсталация, както и събарянето на стени. Тези ремонтни дейности ще увеличат значително бюджета ви.

При по-малките жилища кухнята обикновено е с П-образно или Г-образно разположение. При по-големите жилища се наблюдава тенденция, при която кухнята и трапезарията са обединени в едно. В този случай най-често се поставят бар плотове или кухненски острови. Основен момент при проектирането на кухнята е правилото на “работния триъгълник”. При него се осигурява бърз и лесен достъп на готвача до трите най-използвани зони - зоната за съхранение на продуктите, зоната за миене и зоната за готвене.

Вижте още: 10 идеи за кухненски остров

Свързано:

Снимки от ремонтни дейности 6 съвета за успешен ремонт на кухня