Изграждане на коминна система

Последна редакция на 26/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 694 пъти

Нека бъдем реалисти – изграждането на коминна система никак не е като детска игра. Може обаче процесът да бъде в пъти по-улеснен, ако се спрете на продуктите на Винербергер. Основните стъпки, които трябва да следвате при монтажа, са 7. Ако спазвате последователността, крайният резултат ще изненада и самите вас. Ето какво трябва да направите, за да изградите сами комина си:

Поставете хидроизолационен материал на мястото, където ще бъде изграден коминът. По този начин ще избегнете просмукване на влага по бетоновите елементи от пода. За да бъде здрава основата на комина, запълнете целия първи блок с бетон. След това изрежете отвори (може с ъглошлайф) за ревизия или евентуален конденз. От съществено значение е да монтирате всички бетонови елементи на системата с вароциментов разтвор.

Монтирайте бетоновия елемент с изрязан отвор за ревизия. Нивелирайте всеки бетонов модул – и хоризонтално, и вертикално. Не забравяйте от вътрешната стена на всеки модул да поставите каменна вата, която ще осигури топлоизолация на керамичните тръби.

Залепете керамичните тръби една за друга със специално за целта лепило. По този начин ще дадете необходимата въздухоплътност на комина. Обезпрашете с мокра гъба ръба на керамичната тръба и чак след това нанесете от лепилото. Спуснете тръбата и я залепете плътно към долния елемент. Не забравяйте да отстраните от вътрешната страна излишното лепило.

Много е важно да спазвате последователността: бетонови тела с вароциментов разтвор - каменна вата - керамични елементи. При коминните системи на Винербергер ще намерите предварително окомплектована система, което ще улесни работата ви, а и ще ви спести време.

Монтирайте елемента за включване на димоотвода към източника на гориво, който задължително трябва да е облечен с твърда вата. Когато коминът излезе над покрива, идва моментът за инсталация на шапката на комина. Това става като намокрите последния бетонов елемент и върху него поставите вароциментов разтвор.

Нивелирайте много прецизно шапката. Притеснете я добре към металната тръба, като сложите полиуретаново лепило. Трябва долният й край да влезе плътно в керамичната димоотводна тръба. С винтове към бетоновите блокове монтирайте керамичен капак за почистване на комина от сажди. Почистването става винаги отдолу нагоде, а не обратното.

Предвидете сечение, което да съответства на топлинната мощност на уреда на отопление. За да имате качествен комин, той трябва да има гладка вътрешна повърхност, да няма пукнатини или пореста структура, за да не се просмукват димни газове или искри.

Коминните системи са от особено значение за комфорта в дома ви. Тяхната сигурност, енергийна ефективност, качество и устойчивост във времето са много важни за цялото жилище. Затова не рискувайте да експериментирате с тях. Иновативните комини вече не са мираж. Те могат да намерят приложение във всеки дом. Да осигурят уют, топлина, но и да пазят околната среда. Инвестицията наистина си заслужава! Направете информиран избор и се доверете на най-добрите на пазара.

Повече информация за коминните системи на Винербергер можете да научите, като посетите страницата на производителя.

Свързано:

Съвременни коминни системи – гаранция за уют, сигурност и комфорт