Купища стари матраци с обема на Народния театър се генерират годишно в България

Последна редакция на 10/05/2024 от Anna Stankova

На 20. 07. 2022 г. се състоя пресконференция в БТА на тема повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци. Организираната пресконференция беше с цел да се обяви публично пред обществеността старта на комуникационните дейности по "Демонстрационен проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на употребявани матраци“, финансиран по процедура: BG16M1OP002-2.009 "Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците", със средства от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейскя съюз.

Оказва се, че проблемът с ненужните матраци в България е сериозен и ето какво решение е открила българска компания:

„Едва ли прегръщате някого толкова силно, колкото отделяте внимание на матрака си“, казва Гена Събева, създател и бенефициент в лицето на „Биоком“ ЕООД  на иновативен за България проект за подготовка за повторна употреба и рециклиране на матраци.

Преди около 20-години в кабинета на Гена пристига клиент, който търси матраци втора употреба за новооткрита наркокомуна. Бизнес дамата, която в този момент се занимава усилено с развитие на борса за матраци, й хрумва идеята, че може да информира мрежата си от контакти, да изпратят старите върнати матраци от клиентите на комуната. Проектът е успешен и съвсем скоро към нея за същото се обръща и строителна фирма, която търси евтино решение за матраци, предназначени за строители, които живеят във фургони до завършване на сградите.

Гена Събева разбира, че проблемът с огромното количество изхвърлени матраци е извън контрол, но повторното ползване може да бъде решение на казуса. В средите дамата става известна като „майката на матраците“.

Свързано:

Купища стари матраци с обема на Народния театър се генерират годишно в България