Методи за премахване на петна от ръжда

Последна редакция на 09/05/2024 от Люси Любомирова

Разбира се, винаги е по-добре да се допуска появата на петна от ръжда, но ако вече са се появили такива, трябва по някакъв начин да ги премахнем. Нека да разгледаме няколко метода за почистване. Тези методи са чрез домашни средства и готови препарати за почистване. Нека да ги разгледаме по-подробно. 

Домашни методи: Петната от ръжда могат да бъдат премахнати с помощта на няколко домашни средства. Ето някои от тях: 

  • Оцет - Оцетът е естествен разтворител, който може да помогне за премахване на петната от ръжда. Намокрете кърпа в оцет и поставете я върху петното за няколко часа, след което изтрийте до пълно премахване на петното. 

  • Сода за хляб - Смесете сода за хляб с малко вода, за да направите паста. Нанесете пастата върху петното и оставете да действа за няколко часа. Почистете до пълното премахване.  

Бонус -Содата за хляб и оцетът се комбинират, за да се превърнат в невероятно мощен препарат за отстраняване на петна, а това включва петна от ръжда.
  • Лимонов сок - Лимоновият сок е много ефикасен за премахване на петната от ръжда. Натрийте петното с лимонов сок и оставете да действа за няколко часа, след което изтрийте с чиста кърпа. Със същият успех може да използвате и лимонтузу.

Бонус - Лимонът и солта са фантастични съставки не само в кулинарията. Те са стратен тандем и в почистването с домашни средства, включително и за такива упорити петна като от ръжда. Комбинирайте тези две заедно, докато се образува гъста паста, след което я нанесете щедро върху ръждата. Оставете го да престои 20 до 30 минути, преди да го изтъркате с гъба 

Препарати за почистване на ръжда: На пазара съществуват множество продукти за почистване, които са специално формулирани за премахване на петна от ръжда. Тези продукти обикновено съдържат химикали, които реагират с ръждата и я разтварят, което позволява лесното й премахване. 

Свързано:

Петна от ръжда в банята - как да ги премахнем