Направете план на новата си баня

Последна редакция на 26/04/2024 от Борис Санчес

  • Преценете как да разпределите помещението на зони: за грим и тоалет, за къпане, за WC. Съобразете се с особеностите на помещението, например повече ъгли, ниши или тясна, издължена форма. Ако помещението е малко, изберете санитарен фаянс с вградено биде и направете ниши в стените, вместо да монтирате обемни шкафове. Ако все пак монтирате шкафове, изберете само такива с плъзгащи се врати, за да не запушвате пространството при отварянето на вратите им.
  • Изчислете необходимата квадратура от подови и стенни плочки. Към измерената площ добавете 10% резерв, който ще ви е необходим при лепенето на плочките. Оставете по 2-3 резервни плочки от вид за подмяна.
  • При разполагане на контакти или уреди с ел. захранване, обърнете внимание на препоръките за сигурност в мокри помещения.
  • Изберете подходящо оборудване, като се съобразите с размерите на банята. Вземете предвид и препоръчителните отстояния в банята, за да си осигурите комфорт на движението.

90 см - пространството за свободно и комфортно движение в банята.

60 см - необходимото разстояние пред мивката, душа или ваната.

20 см - това е минималното разстояние от двете страни на вратата на банята.

Определете как ще организирате пространството в банята.

Правилното планиране на пространството в банята е важно, тъй като обикновено разполагаме с площ под 5 м2. Какво да вземем под внимание?

Свързано:

Наръчник на промените в Банята