Кремообразен тиквен хумус

Последна редакция на 06/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 2 445 пъти

Източник

Този неповторим тиквен дип ще ви изненада с кремообразната си текстура и богати есенни вкусове! 

Какво ще ви е необходимо:

  • 500 гр. почистена тиква, нарязана на дребни парчета (тук можете да използвате частите от тиквената ваза)
  • 200 гр. нахут от консерва
  • 1 и 1/2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сусамов тахан
  • сокът от 1 лимон
  • 2 скилидки чесън
  • 2/3 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. пушен или обикновен червен пипер
  • черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Подредете парчетата тиква върху намазнена тава и с помощта на четка ги намажете с 1/2 с.л. зехтин. Печете за 30 минути (до златист цвят) в предварително загрята на 200 градуса фурна.
  2. Нарежете чесъна на 4-5 малки парчета. Сложете го в дълбока купа заедно с нахута и всички останали съставки, включително печената тиква.
  3. Използвайте пасатор, за да пюрирате съставките до получаване на кремообразна паста.
  4. Сервирайте с крекери, свежи зеленчуци, мажете върху печени филийки или направо яжте директно с лъжица! Неповторимо вкусно е и ще е годно за употреба приблизително 1 седмица в хладилника.

Виж още: 7 лесни и невероятно вкусни идеи за зимнина, които да опитате още сега

Свързано:

3 хитри творчески идеи с тиква, които си струва да опитате тази есен!

За да си направите вкусен хумус в домашни условия е ппероръчително от вечерта да си накиснете необходимото количество хумус. Следва един дълъг и доста пипкав процес на отстраняване на люспите, отделящи се от хумуса. Дотук вероятно ситуацията ви е добре позната. Дали обаче сте се сещали, че към добре познатите съставки на хумуса, каквито са споменатият вече хумус, сусамовият тахану чесънът, черния пипер и зехнитън, може да се присъедини и тиквата. Да, напълно възможно е, и това, което ще получите, се нарича тиквен хумус. За разлика от оригиналната версия, той има малко по-мек вкус, който също ще ви изненада приятно. Отличен е за разядка, намазан върху филийка препечен хляб или върху брускети. Можете да го използвате и като сос за салата или пък такъв, в който да си топите апетитните хапки, приготвени за вечеря. На двете снимки, съставящи колажа, представен тук, тиквен хумус е сервиран в красиви малки купички на сини фигурки. Забелязваме, че текстурата на хумусът е гладка, а отгоре е посиран червен пипер. Това, което бихме добавили ние към цялостната вкусна картинка, е стръкче магданоз. Други пресни зелени подправки, като например розмарин, босилек, а дори и салвия, също биха били подходящи. Пейзажът би се допълнил прекрасно от чаша бяло вино.