Тостер преса

Последна редакция на 27/04/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 8 741 пъти

Тостер пресата, още известна като "сандвич мейкър", е сравнително ново кухненско изобретение. Разполага с 2 "крила" - горно и долно, като на всяко от тях има нагреватели, върху които е изградено незалепващо покритие. Мощността му обикновено е между 750-1000 вата. Някои уреди разполагат с регулатор на температурата. Обикновено е по-малък по размери от парти грила, което го прави по-удобен за пренасяне. Позволява приготвяне на по-специални сандвичи, като например - такива с 2 филийки с плънка, благодарение на затварящият се механизъм на двете крила. Тостер пресата дава възможност за приготвяне на месо, както и могат да се правят омлети, палачинки, гофрети и др.

Цената доста варира - от 15 до 80 лева. За разлика от парти грила, стойността на тостер пресата се определя основно от функциите, които предлага. Ползването на уреда е сравнително безопасно, тъй като няма пряк достъп до нагревателите, а затварящият се механизъм позволява контрол по време на приготвянето на храната.

Може би единствен и основен недостатък на пресата е почистването, тъй като не позволява разглобяване на формичките за печене. Лесно може да си спестите това главоболие, ако не намазнявате уреда по време на готвене, тъй като това дори не е необходимо. А ако не се налага да стържете залепнала мазнина, уредът лесно може да се забърше, след като изстине напълно.

Свързано:

Парти грил, тостер преса или микровълнова фурна с грил – направете правилния избор