Мушкато

Последна редакция на 01/05/2024 от Нели Минчева
Източник | Видяно 1 364 пъти

Мушкатото, което се нарича още пеларгониум, е едно от най-често отглежданите цветя за дома в България. Съществува в най-различни разновидности и цветовете му могат да бъдат както бели, така и червени, розови, лилави, дори черни. Сандъчетата с мушкато са чудесна балконска украса, а най-хубавото е, че растението не изисква често поливане, обожава слънцето и обича да приема вода едва когато почвата му напълно изсъхне.

Можете лесно да го разсаждате и сами, а когато застудее, е достатъчно да го приберете на топло, като намалите поливането още повече. Запалените градинари ще ви препоръчат, преди настъпването на зимата, да извадите растенията от почвата, да почистите внимателно корените им от пръстта и да ги поставите в компост в широка саксия. Дори и да не го направите обаче, мушкатото спокойно ще преживее зимния сезон и, ако го дарите със свежа наторена почва през пролетта, отново ще ви радва с красивите си цветове.

Вижте още: Как да си направим красиви саксии от празни опаковки

Свързано:

Идеи за градина С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас

Ако можехте да се върнете назад в 80-те и 90-те години на миналия век с машина на времето, би било трудно за вас за откриете балкон в България, на който да не се отглежда мушкато. Не че сега е по-малко популярно, но тогава наистина беше в апогея си. Продълговати саксии, насадени с бели, розови, червени разновидности на мушкато бяха гордостта на всяка уважаваща себе си домакиня, решила да докаже, че може да отгледа собствена градина на терасата си. Това разбира се е похвално, защото отглеждането на което и да е цвете, освен чувство да отговорност и постоянство, развива и усет към естетиката. На снимката тук виждаме горд представител на любимото мушкато с красиво разцъфнали бонбонено розови цветове, открояващи се на фона на добре познатите мъхести зелени листа на мушкатото. Другото имена мушкатото е пеларгониум, а през зимните месеци е необходимо да се прибере на топло у дома, като поливането му се намали. Напролет го пресявате отново в богато наторена почва и то отново ще краси терасата ви.