С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас

Последна редакция на 01/05/2024 от Нели Минчева

Не е необходимо да разполагате с огромна градина, за да внесете цветно настроение у дома си. Саксийните цветя са идеално решение дори за по-малки жилища, като допринасят за усещането на уют и хармония.

Някои видове цветя изглеждат по-капризни от останалите, но съществуват десетки други, които не изискват специални усилия, за да направят апартамента ви весел и пъстър. Предлагаме ви кратка селекция на най-често отглежданите цветя за дома у нас, както и няколко препоръки за поддържането им в добро състояние.

Свързано:

Идеи за градина С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас

Всеки би се радвал да има красивамалка градина у дома, на терасата, като това лесно може да се постигне с помощта на разноцветни саксийни растения. Доста от тях са капризни, изискващи специални грижи, сред които и внимателно подбиране и смесване на няколко вида почви, торфени и торови смеси, поливане, почистване, светлина. На този колаж от три снимки са показани три примера за саксийни цветя, които са лесни за отглеждане и всеки би могъл да се справи с тях, спазвайки няколко прости условия. Започваме с цветето, показано на снимката най-отляво. Това е сакъзче, което често напомня на друго много популярно цвете, каквото е мушкатото. Сакъзчето обича да стои на светло, а когато е поливано редовно, не и обилно, може да ни дари с прекрасен букет от цветчета, както се вижда и от снимката. На нея то е разцъфтяло в чудни бледо розови и червени цветове, измежду които се провират тъмно зелени листенца. Продължаваме към снимката по средата, където ни посрещат няколко предизвикателни червени чушлета, които добре се открояват на фона на зелените си листа. Отглеждането на деколативничервени чушки в саксия е лесно, изискват редовно поливане, могат и да се хапват. Най-отдясно стигаме до добре познатите теменужки, които конкретно на тази снимка са с наситен лилав цвят на фона на тъмно зелените си листа.