Направи си сам великденски пиленца

Последна редакция на 25/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 2 417 пъти

Където има Великден, има и яйца. Последните пък са пряка асоциация с великденски пиленца и точно такива ще ви научим да правите тук.

Необходими материали:

  • Полимерна глина - прочетете на опаковката ѝ на какви градуси и за колко време трябва да я печете. Ще ви трябва в жълт цвят, за главичките, телцата и крилцата на пиленцата, и оранжева или червена за човчиците и крачетата.
  • Зрънца черен пипер;
  • Пинсета;
  • Макетно ножче.

Как да си направим великденски пиленца:

  • Вземете оформената като топка жълта полимерна глина и я разтеглете. Оставете си малко настрани за крилца и опашка. Отрежете я почти по средата, така че от двете части да направите две топки с приблизително еднаква големина. По-малката ще бъде главичката на пиленцето, а по-голямата ще е телцето му.
  • От оранжевата глина направете човчица, моделирайте я с пинсетата и я закрепете за главичката.
  • Отново с пинсетата направете леки вдлъбнатини над човчицата и поставете във всяка по едно зрънце черен пипер, като леко натиснете с пръст.
  • Съединете главичката и телцето. Към второто прибавете крилца и опашка. Тях моделирайте с остатъците от жълтата глина, с помощта на ножчето. За финал сложете и краченца, направени от оранжевата глина.
  • В случай че според инструкциите на глината същата трябва да се пече, изпълнете и тази стъпка. Вече си имате симпатични великденски пиленца!

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Направи си сам 5 ефектни великденски декорации (ВИДЕО)

Трудно можем да си представим един истински великденски празник без присъщите му великденски яйца. А към обичайната великденска декорация все по-убедително се присъединяват и малките симпатични великденски пиленца. На пазара можем да ги открием във всякакви вариации. Поставени в панерчета и кошнички, в компания на кокошки и петли, редом до малки декоративни яйчица, полуизлюпени, а напоследък даже и на магнитчета. Колкото и да са сполучлив купешките великденски пиленца, нищо не може да замени удовлетворението от авторски изпълнения проект. Именно затова тук ви предлагаме да се опитате да си направите великденски пиленца сами. Достатъчно е да прочетете насоките, дадени в текста по-горе, както и да се запознаете с видео материала. От него, както и от колажа от четири снимки, представящ някои фрагменти от творческия процес, ще разберете, че ви е нужна полимерна глина, с която да работите. Горе вляво ни очакват две бледожълти топчета глина, които ще се превърнат в главичката и телцето на великденското пиленце. До тях забелязваме и малко оранжево парче глина, от което ще стане човка. По диагонал долу вдясно пиленцето е почти готово, като в този момент му доооформят крилцата и опашката. Напълно готовите великденски жълти пиленца откриваме на снимките горе вдясно и долу вляво, като те са обградени от "килимче" от жълти и бели пръчици. Едното от пиленцата доволно се е настанило в малко кафяво плетено панерче.