Нетоксични смески

Последна редакция на 25/04/2024 от Елица Мартинова

Нетоксичните миксове също могат да са чудесен пестицид. Става въпрос за комбинации, които са напълно безобидни за човек и повечето бозайници. Някои от тях обаче изглежда са пагубни за градинските вредители. Така например смесицата между смачкан чесън и суров лук се е доказала като ефективен метод срещу листните въшки. Микс между пюре от чесън и минерално масло пък се използва срещу нашествието на по-широк кръг вредители. Ако градината ви е нападната от гъбички, може да противодействате, като смесите сода бикарбонат с олио или зехтин.

Вижте още: Уютни беседки за приказна градина

Надяваме се, че всички тези идеи ще ви помогнат да запазите растенията си, независимо дали сте начинаещ или опитен градинар. В случай, че градината ви тепърва трябва да се изгражда, може да потърсите съвети, насоки и съдействие от специалистите по озеленяване. На сайта на MaistorPlus ще откриете списък с изпълнители, с техните координати, кратко представяне и вече завършени проекти. Бихте могли да изберете най-правилния експерт за своята градина според оценката, която са му дали потребители, които вече са използвали услугите му. Ако вече имате идеи за градината си, може да ги опишете безплатно и да изберете специалист по озеленяване според условията, които ви предлага за реализацията им.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко 5 трика, с които да заместим препаратите в градината

Всички се радваме, когато имаме богата и качествена реколта в градината си. Посевите в нея дават здрави плодове, незасегнати от болести. В последните години все повече се говори за био продукти, отглеждани без намесата на агресивни, изкуствени препарати. Вредителите по растенията обаче не спят, те си искат своето и ако те им противодействамепо някакъв начин, често нападат листата на културите, които сме засели. Хубавото е, че има начини да се избегнат синтетичните препарати, които освен всичко друго, изтощават почвата, и да се заменят с натурални такива. Още по-добрата новина е, че съвсем лесно можем да си ги забъркаме сами в домашни условия, без това да се отразява пагубно на семейния бюджет. Да обърнем внимание сега на този колаж от две снимки. Насочваме се към показаната отляво, където в една бяла порцеланова кръгла купичка откриваме паста от смачкан чесън. Комбинацията от нея и пресен лук се оказва много добро средство срещу листни въшки. Другата купичка е прозрачна, а в нея виждаме оцет, в който, ако се сложи сода бикарбонат, се получава лек срещу гъбички. Вдясно забелязваме обелки и корички от портокал, които също могат да ни бъдат полезни в грижите за нашата градина.