Стъпка 1: Основа на пейката

Последна редакция на 02/05/2024 от Адриана

Стъпка 1: Основа на пейката

Стабилната основа на градинската пейка се състои от две дървени крачета - от вътрешната и външната страна, монтирани между две опорни летви. Отрежете общо 12 крачета с размера на височината на пейката. Ако земята около дървото е неравна, отрежете крачетата малко по-дълги, за да можете да ги заровите в пръстта и да нивелирате пейката малко по-късно. След това премерете дължината на седалката, извадете около 7 см от нея и отрежете 12 опорни летви в този размер. Не забравяйте, че краят на летвите трябва да е скосен под 30 градуса, защото накрая за него ще се монтира предпазител и облегалка за краката при сядане.

Стъпка 2: Отбележете позицията на болтовете и пробийте дупки

Вземете летвата, която сте предвидили за външно дървено краче на пейката. С помощта на триъгълник измерете 5 см от края му и отбележете линия. На нея позиционирайте първата опорна летва. Направете същото и от другата страна. Крачето трябва да е застопорено между две опорни летви. Успоредно на него поставете второто краче. Застопорете летвите хубаво, така че да не се разместват при пробиването. Пригответе си бормашината и пробийте две вертикални дупки с диаметър около 9.5 мм през опорната летва и външното краче. След това пробийте още две дупки по диагонал през задната част на опорната летва и вътрешното краче.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Основа на градинска пейка

Нищо не допринася за романтиката и сплотеността в една градина, както една градинска пейка. Затова винаги си струва да се отделят време и средства за изработването на подобна мебел. В поредица от няколко публикации ви разказваме как можете да си сглобите градинска пейка около дърво. Описани са необходимите инструменти и материали, както и действията, които следва да предприемете. Достатъчно е да следвате стриктно инструкциите и накрая ще си поздравите с прекрасен резултат. Тук на вашето внимание представяме колаж от две снимки, демонстриращи етап от изработването на тази интересна пейка. Както се вижда и от двата кадъра, в работа вече са впрегнати инструменти от така наречената тежка артилерия. Или поне за такава можем да смятаме дървеният кръгъл трион и бормашината. На снимката отляво майсторът борави с кръглия дървен трион. Той му е необходим, за да отреже максимално точно дъските, които ще служат за основа на пейката. На снимката отдясно пък имаме сглобяване на елементи от основата, като тук вече се намесва и бормашината. Подготовката и измайсторяването на основата за пейка е важен етап от цялото начинание. От прецизната ѝ изработка зависи в голяма степен устойчивостта и надеждността на завършената вече пейка. Затова дайте си достатъчно време за този момент от проекта.